Chleby,bułki

środa, 05 listopada 2008
Przepyszny chlebuś!
Ja ogólnie jestem fanką chlebków ciemnych,do tego jeśli trafi się takie ,,święto''że upiekę sama;)))
-a co za tym idzie chlebek jest świeży i cieplutki-
to oczywiście nie odmówię sobie wielkiej kromki -jeszcze parującej i najlepiej bez dodatków-
no chyba ,że może czasem i z masłem,które tak fajnie topi się na wierzchu....
Przepis na chlebek znalazłam -
na tej stronie
i troszkę dopasowałam do naszych upodobań;)
Polecam!Jest wspaniały!

0,5 kg mąki z orkiszu chlebowej
400 ml.ciepłej wody ,
1 łyżeczka drożdży suszonych,
10 g soli,
1 łyż.oleju lub oliwy,
1 łyż. miodu,
sezam,siemię lniane,słonecznik.

Do mąki wsypać drożdże,sól,dodać miód,wlać wodę.
Zagnieść wszystko razem.
Dodać olej,wyrobić.
Wsypać ziarenka.Jeszcze raz zagnieść.
Odstawić do podrośnięcia-w ciepłe miejsce,pod przykryciem.
Wysmarować blaszkę masłem.Wyłożyć ciasto.
Wierzch posmarowac mlekiem,posypać mieszanką ziarenek.
Odstawić do podrośnięcia na ok.10 min
(ja wstawiłam do lekko ciepłego piekarnika-przy uchylonych drzwiczkach),
piec w temp. 180 st.do zbrązowienia skórki.
czwartek, 16 października 2008


Chlebek ten był pieczony już jakiś czas temu,
od tamtej pory nie mogę jakoś się zebrać żeby to powtórzyć-a przydałoby się -
wyszedł bardzo smaczny,no i ,,naturalny'';)



Smacznego!

200 g. zakwasu żytniego,
150 ml. ciepłej wody,
200 g mąki pszennej typ 750,
50 g.mąki żytniej chlebowej,
50 g zwykłej mąki pszennej(wzięłam tortową)
100 g. mąki żytniej razowej,
płaska łyż. soli,
płaska łyżeczka brązowego cukru trzcinowego.

Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia składników-ciasto ma być dość lepiące.
Nie trzeba zbyt długo wyrabiać-tylko do połączenia składników.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia(ok.1 godziny)
Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy.
Przykrywamy ściereczką aż chlebek wyrośnie-podwoi objętość.
Wstawiamy do chłodego piekarnika-ustawiamy temp. na 200 st.C.
Na dno piekarnika wstawiamy blachę i wlewamy na nią kubek wody-
aby podczas pieczenia tworzyła się para.
poniedziałek, 29 września 2008
Proste,szybkie bułeczki-w sam raz do porannej szklanki mleka.
Posmarowane masłem i miodem-pyszne ,pełnowartościowe śniadanie!
Co prawda jeśli nie zjemy ich tego samego dnia,tracą na miękkości jak każde pieczywo-
ale to łatwo da się naprawić-np. mikrofalówką;)))
Smacznego!

40 dag mąki pszennej 650,
20 dag mąki pszennej typ Graham,
1 jajko,
2 dag drożdży,
czubata łyżeczka cukru,
płaska łyżeczka soli,
ok.1 szkl.ciepłej wody,
4 łyżecz.oliwy.

Zmieszać razem wszystkie składniki.
Wyrobić ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem-aż podwoi swoją objętość.
Wyjąć z miski-podzielić na 6-8 kawałków-zależy jak duże chcemy mieć bułeczki.
Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Przykryć-odstawić na 1/2 godzinki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika-piec aż do zrumienienia w temp.190-200 st.
poniedziałek, 22 września 2008
Ostatnimi czasy nie piekę chlebka.A i z ciastami troszkę przystopowałam.
Ten chleb piekłam dość dawno-przepis w bardziej ogólnej postaci znalazłam gdzieś w internecie-mój jest znacznie zmodyfikowany.
Chlebek jest b.smaczny,a dzięki dodatkowi mąki razowej również zdrowy.
W oryginale ,o ile dobrze pamiętam była tylko mąka biała.
Oczywiście można pokombinować i dosypać także ulubionych ziaren.
Wiem,że to niezbyt zdrowe-ale ja zwykle zaczynam taki chlebek jeszcze ciepły,
gdy masełko na nim położone lekko się topi,i wszystko razem tak pięknie pachnie;)
Zanim wystygnie -połowy bochenka już nie ma....

1 szkl. mąki pszennej razowej,
2-2.5 szkl. mąki pszennej (typ.650),
0.5 łyż.soli,
3/4 op. suchych drożdży lub 4 dag.świeżych drożdży,
0.5 łyżeczki cukru,
2 płaskie łyżki miodu,
1/3 szkl.ciepłej wody,
1/2-3/4 szkl. maślanki,
1 - 2 łyż. miękkiego masła.

Drożdże posypać cukrem,zalać ciepłą wodą-odstawić aż zaczną bąbelkować.
Połączyć razem :maślankę,miód i masło.
Dodać drożdże.
Dodać mąkę razową(lub 1 szkl. mąki zwykłej) i sól.
Następnie dodając resztę mąki-zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć na miskę,przykryć-odstawić w ciepłe miejsce,aż podwoi objętość (na co najmniej 1.5 godz.)
Wyłożyć z miski-uformować dowolny kształt chlebka.
Przykryć-niech wyrośnie-ok.1/2 godz.
Wstawić do nagrzanego piekarnika(temp.ok.180-190 st.)
Posmarować wierzch mlekiem.
Piec -ok.1/2 godz.-do zbrązowienia wierzchu.
wtorek, 29 kwietnia 2008

Najprostszy chlebek na drożdżach.
Dawno go nie piekłam,a to z racji tego,że bardzo trudno dostać u nas typową mąkę chlebową.
W sklepach jedynie mąka do ciast,czasem widać razowe pszenne.
Żytniej nie uświadczy w żadnym wydaniu,a o pszennej chlebowej można tylko pomarzyć...
Wielka szkoda-bo własnoręcznie przygotowany chlebuś-to nie tylko wspaniały smak i zapach ,ale również niesamowita radość.
Mamy pewność,że chleb ,który upiekliśmy-to samo zdrowie,że zawiera tylko to co powinien;a nawet jeśli troszkę się przypali czy niezbyt wyrośnie-co z tego?-i tak jest wyjątkowy;)


0.5 kg. mąki pszennej chlebowej,
5 łyż. mąki żytniej chlebowej,
5 łyż. mąki żytniej razowej,
1.5 płaskiej małej łyżeczki soli,
3 dag. drożdży,
1 i 2/3 szkl. ciepłej wody,
4 łyż. oliwy lub oleju,

2 gałązki bazylii,
kilka listków kolendry,
ze 3-4 gałązki natki pietruszki,
czosnek-cały.

Zioła dodajemy takie jakie akurat mamy w domu-oby tylko były świeże-
może być nawet sama natka pietruszki...
Zmieszać 2.5 szkl. mąki pszennej i oba rodzaje mąki żytniej.
Dodac sól, wkruszyć drożdże.
Zalać ciepłą wodą-wyrobić.
Dodać 4 łyż.oleju lub oliwy.
Dobrze wyrobić.
Odstawić pod przykryciem na ok. 1.5 h.
Obrać czosnek.Zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub przecisnąc przez praskę.
Drobniutko porwać listki ziół -dodać do chleba razem z czosnkiem.
Wsypać resztę mąki pszennej.Wyrobić całość.
Nałożyć do formy-wysypanej dokładnie mąką.
Wygładzić powierzchnię namoczonymi w wodzie-dłońmi.
Odstawić do podrośnięcia- ok.20-30 minut.


Wstawić do piekarnika-piec w temp. ok. 200 st. -przez ok. 30-40 minut,aż skórka będzie złocista .
 

Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl