Masy i kremy

niedziela, 20 stycznia 2008

550 ml. mleka,
1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy,
6 żółtek,
120 g cukru,
30 g mąki,
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,

Zagotować mleko.
Jeśli mamy laskę wanilii-przekroić ja wzdłuż do połowy- wyskrobać nasionka i dodać do mleka.
Pustą laskę również wrzucić do mleka-odstawić na 1/2 h.
Żółtka ubić razem z cukrem ,,na biało''
Dodać obydwie mąki-dobrze wszystko utrzeć.
Wyjąć laskę wanilii z mleka.
Zagotować.
Gorące mleko wlewać do masy żółtkowej-szybko mieszając.
Przełożyć do garnczka-podgotować na maleńkim ogniu-cały czas mieszając-gdyż łatwo się przypala.
Jeśli używamy aromatu waniliowego-dodajemy go do kremu-po ugotowaniu.
Krem można rozrzedzać wg. potrzeb(bitą śmietanką) lub zagęszczać(żelatyną)

niedziela, 11 listopada 2007
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy,
1 łyżeczka kakao,
60 g gorzkiej lub deserowej czekolady,
250 g masła prawdziwego,
75 g przesianego cukru pudru.

Rozpuścić kawę i kakao w proszku w 2 łyż. wrzącej wody.
Wlać do garnuszka lub miseczki-wstawić do garnka z gotującą się wodą,dodać pokruszoną czekoladę.
Zamieszać czasami aby się dobrze połaczyło.
Odstawić do wystudzenia.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puch.
Ucierając -dodawać powoli masę czekoladową.
Ucierać aż masa wyraźnie zjaśnieje,będzie gęsta i puszysta.
Można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Jeśli przechowujemy dłużej-to przed przełożeniem ciasta-masę powtórnie utrzeć aż znowu zjaśnieje i stanie się puszysta.
Przekładać nią torty,napełniać tartaletki,rurki itp.
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl
Skopiuj CSS