Serniki

czwartek, 03 września 2009
Delikatne,piankowe ciasto-a'la serniczek ,,złota rosa''.
Choć moim zdaniem w smaku przypomina gęsty,waniliowy krem...
Po raz pierwszy miałam na wierzchu ciasta-tak wyjątkowe ,piękne kropelki karmelowej rosy;)))
Warunkiem jest tylko by ciacho dobrze wystygło-najlepiej całą noc.
Jeśli je czymś przykrywamy na noc-to tak by przykrycie nie dotknęło wierzchu ciasta-bo warstwa pianki się przyklei
(ja przykryłam folią i niestety -zepsułam cokolwiek te śliczne złote kropelki,ale na szczęście tylko mały kawałek-na środku;)
Kroić też lepiej po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu -
aby piana przylgnęła dobrze do serowego kremu-inaczej przylega,ale do noża;)
Smacznego!

35 dag mąki,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
65 dag cukru,
12 małych jajek,(większych odpowiednio mniej,myślę ,że 10 wystarczy),
15 dag masła,
900 ml. jogurtu waniliowego(Campina lub Danio),
50 dag serka śmietankowego,
2 budynie waniliowe,
niepełna szklanka oleju,
skórka z 1 cytryny,

Zmieszać mąkę z proszkiem,dodać pokrojone masło,cukier-20 dag. i 2-3 jajka-
posiekać całość-zagnieść.
Odstawić do lodówki na godzinkę.
(moje stało w lodówce całą noc-i też było dobrze;)
Krem:.
6-7 żółtek i 2 jajka utrzeć z 25 dag cukru-na puszystą masę.
Dodać serek,wymieszać.Wlać jogurt,olej-wymieszać .
Na końcu wsypać budyń i skórkę z cytryny.
Ciastem wylepić blaszkę.(piekłam w dużej ok.40/30cm,ale może być trochę mniejsza)
Wylać krem.
Piec ok. 50 min. w temp.180 st.
Po upływie tego czasu,na wierzch wyłożyć pianę(z pozostałych białek) ubitą z resztą cukru.
Piec do zrumienienia piany.

Pokroić na porcje-każdą porcję udekorować bitą śmietanką.
15:05, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (11) »
niedziela, 12 października 2008
Bardzo smaczny serniczek.
Długo zwlekałam z jego wypróbowaniem i cieszę się ,że w końcu skorzystałam.
Owoców można oczywiście użyć dowolnych.
Polecam i życzę ,,smacznego''!

Ciasto:
3 szkl.mąki,
kostka margaryny(25 dag.),
4 żółtka,
1/2 szkl.cukru.

Masa:
1/2 kg. sera białego,
2 jajka,
1/2 szkl.cukru,
1 łyż. maki ziemniaczanej,
2 łyż. mleka w proszku,
4 łyż. masła,
cukier waniliowy,
skórka z cytryny,
aromat-wg.uznania-ja dałam rumowy.

Wierzch:
1-1.5 kg. wiśni,(wykorzystałam wiśnie z syropu)
kisiel wiśniowy,
4 czubate łyżki cukru,
4 białka.

Posypka:
3 łyż. cukru,
3-4 łyż wiórków kokosowych,
mąka.

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Uskubać garść ciasta i odłożyć(będzie potrzebna do posypki)
Resztą ciasta wyłożyć blaszkę lub tortownicę.
Podpiec w temp.180-200 stopni na jasnozłoto.
Masa:
Ser dwukrotnie zmielić,zmiksować z resztą składników,wyłożyć na ciasto.
Wydrylowane,odsączone wiśnie ułożyć na serze.
Z białek ubić pianę,dodać cukier i kisiel wiśniowy-wyłożyć na wiśnie.
Do ciasta odłożonego wcześniej na posypkę-dodać cukier,wiórki i tyle mąki , aby lekko się rozsypywało.
Rozsypać równomiernie na pianie.
Piec całość ok.45 minut w temp.180 st.
18:29, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (5) »
środa, 30 kwietnia 2008
Sernik na czekoladowo.
Dla mnie wielbicielki czekolady-pyszny,delikatny,piankowy.
Wyrósł jak szalony,no i w rezultacie pękł trochę na wierzchu-
ale pomyślałam,że skoro to bardzo czekoladowe ciacho-to i dekoracją powinna być czekolada.
Rowek zasłoniłam czekoladowymi wiórkami i chyba całkiem nieźle wyszło
-,,pęknięcie''się przydało;)))
Obawiałam się trochę ,że zbyt duża ilośc czekolady połączonej z serem-nie bardzo przypadnie do gustu próbujacym,
ale obawy okazały się zupełnie niepotrzebne....

1 kg ser białego tłustego,
30 dag czekolady,
7 żółtek, 20 dag cukru,
budyń śmietankowy,
1.5 łyż. mąki ziemniaczanej(płaskiej),
300 ml. śmietanki gęstej,
3 łyż. bitej śmietanki,
5 białek,
sól,
20 dag masła,
4 dag cukru,
30 dag herbatników,
2 czekolady na polewę i dekorację.

Pokruszyć herbatniki,zmieszać je z cukrem i masłem
-wylepić tą masą dno tortownicy-wstawić do lodówki na 1 h.
Zmielić ser dwukrotnie,stopić 300 g czekolady, dodać do sera.
Utrzeć żółtka z cukrem,dodać do masy.
Miksując-dodać budyń i mąkę.
Wmieszać śmietankę. Ubić białka ze szczyptą soli.
Wmieszać delikatnie pianę do masy serowej, razem z ubitą śmietanką.
Wyłożyć na spód herbatnikowy-wstawić do nagrzanego piekarnika-180 stopni.
Piec całość ok. 1.5 h.
Zostawić w wyłączonym,uchylonym piekarniku,aż częściowo ostygnie-ok.1/2 h.
Całkowicie ostudzony udekorować rozpuszczoną czekoladą wg. własnego upodobania.
Smacznego
11:30, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 21 kwietnia 2008

Powrót do serników.....

SPÓD KRUCHY:
100 g. masła,
1 jajko,
1 żółtko,
3 łyż. cukru,
1.5 szkl. mąki.
MASA SEROWA:
Ok. 1.30 kg.sera białego (podwójnie mielonego),
10 dag masła miękkiego,
7 jajek,
1.5 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1 budyń waniliowy-60 g,
1 łyż. mąki ziemniaczanej,
1 szkl. bardzo gęstej ,kwaśnej śmietany kremówki,

3 duże dojrzałe banany(ale nie brązowawe!),
sok z 1/2 cytryny,
1 łyż. mąki ziemniaczanej do masy bananowej.
3 płaskie łyż. kawy Inki,

Zagniatamy ciasto z podanych składników.
Owijamy folią-odkładamy na 1 h. do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dużą tortownicę lub prostokątną blaszkę.
Smarujemy pozostałym białkiem.
Do czasu zrobienia masy serowej-wkładamy do lodówki.
Do zmielonego sera wmiksowujemy miękkie masło.
Ucieramy żóltka na puch-razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Mieszamy z serem.
Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną-miksujemy całość.
Banany obrać-dokładnie rozgnieść widelcem(nie miksować!)
Skropić sokiem cytrynowym,wymieszać.
Ubijamy białka ze szczyptą soli .
Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyż. cukru.
Ubijamy śmietanę dosypując ok.4 łyżeczki cukru.
Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Następnie równie delikatnie dodajemy bitą śmietankę.
Masę serową dzielimy na połowę.
Do jednej połowy masy-dodajemy mus bananowo-cytrynowy i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mieszamy.
Wykładamy na spód półkruchy.
Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.
Do drugiej połowy masy wsypujemy kawę Inkę-dobrze mieszamy.
Masę kawową wykładamy na masę bananową-wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st.

Jeszcze ciepły możemy polać czekoladą(lub ozdobić wg. własnego upodobania)

12:24, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 20 marca 2008
Inny niż tradycyjne serniczki.
Godzi wielbicieli serników na zimno i serników pieczonych-łącząc te różnie przygotowywane desery w jeden;)
Dobrze jest upiec warstwę spodnią dzień wcześniej-np. na wieczór -wtedy sernik dobrze wystygnie.
Na drugi dzień wystarczy tylko ubić serki na zimno i polać galaretką - a to już zajmuje tylko chwilkę;)))

SPÓD HERBATNIKOWY:
2 paczki herbatników,
150 g masła,
3 płaskie łyż. cukru.

WARSTWA PIECZONA SERNIKA:
1 kg.sera białego - dwukrotnie mielonego ,
100 g masła miękkiego,
7 żółtek,
10 łyż. cukru,
cukier waniliowy - podwójna porcja,
budyń śmietankowy,
1 łyż. mąki ziemniaczanej,

200 ml.śmietanki kremówki,
1 łyżeczka soku z cytryny,
4 łyżeczki cukru,
7 białek,
szczypta soli,
3 łyżeczki cukru.

WARSTWA SERNICZKA NA ZIMNO:
3 serki homogenizowane - smak dowolny,
3 jajka,
3-4 łyż. cukru,
3/4 szkl. wody,
8 łyżeczek żelatyny,

WIERZCH:
galaretka - smak dowolny,
ewentualnie jakieś owoce do zalania galaretką....

Na kruchy spód:
Kruszymy herbatniki - niekoniecznie drobno ....
( jest bardziej chrupiący spód)
Zagniatamy z masłem i cukrem - wylepiamy spód formy.
Wstawiamy do lodówki.

Na warstwę pieczoną sernika:
Mielony serek miksujemy z masłem.
Ucieramy na puch-żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy do sera.Miksujemy razem.
Dodajemy budyń i łyż. mąki ziemniaczanej.
Miksujemy.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli-pod koniec ubijania dodając cukier.
Ubić śmietankę z cukrem i sokiem z cytryny.
Dodać śmietankę i pianę do masy serowej.
Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę na spód herbatnikowy.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 -1.30 h.
Sernik dobrze wystudzić.

Na warstwę serniczka na zimno:
Zmiksować żółtka z cukrem.
Zmieszać z serkami.
Rozpuścić żelatynę w wodzie-dodać powoli do serka-cały czas miksując.
Na końcu lekko wmieszać ubitą pianę z białek.
Wyłożyć na warstwę pieczoną sernika.
Wstawić do lodówki-aż zastygnie.
Całość polać gęstniejącą galaretką.
10:22, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 09 marca 2008

Serniczek,który może wygląda dość niepozornie i pospolicie-
ale to mój pierwszy serniczek,jaki upiekłam nie mając przepisu.
Czyli pierwszy ,który rozpoczął moją zabawę w ,,pieczenie i wymyślanie coraz to nowych odmian sernikowych''.
Miałam ponad kilogram darowanego wiejskiego sera i słoik wiśni w syropie-
po przejrzeniu kilku przepisów i zniechęceniu się do każdego
-bo zawsze czegoś brakowało mi do receptury,albo coś mi się nie podobało-
wymyśliłam że upiekę coś-co MOOOŻE się uda;)))
No i nawet się udało-a ciasto jest połączeniem sernika wiedeńskiego z wiśniami i bezą
-na której po odparowaniu pojawiają się złocisto-karmelowe kropelki rosy cukrowej...

CIASTO:
1 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru pudru,
1 żółtko,
1/2 kostki masła(margaryny).

Wszystko zagnieść,schłodzić,wylepić tortownicę
-wstawić do lodówki do czasu przygotowania masy.
Przed jej nałożeniem,posmarować spód obrobiną ubitego białka z bezy.

MASA:
1 kg. sera białego tłustego,
1 szkl. cukru,
100 g masła,
8 żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
1 łyż. kaszki manny,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
kilka kropli aromatu waniliowego,
5 białek,
szczypta soli,
3 łyż. ubitej kremówki,
wiśnie z soku lub likieru.

BEZA:
3 białka,
szczypta soli,
ok.3-4 łyż. cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej .

Zmielić ser dwukrotnie.
Zmiksować z miękkim masłem.
Utrzeć żółtka z cukrami-dodać do sera-wymieszać.
Dodać mannę i budyń-mieszając dodać aromat.
A na końcu lekko wmieszać ubite z solą ,na sztywno-białka i ubitą śmietankę.
Wyłożyć na posmarowany spód kruchy.
W masę powciskać wiśnie-wg. własnego upodobania.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-180st.
Piec ok.1 h i 20 minut.
Na ok.10-15 minut przed końcem pieczenia
-wylać na ciasto ubite z resztą składników białka.
Zapiec-aż beza lekko sie zezłoci.

SMACZNEGO!!!!

20:17, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 06 lutego 2008

Oj długo zbierałam się z wypróbowaniem tego przepisu-pamiętam.
Obawiałam się,czy aby napewno sernik z cynamonem będzie dobry.
Bardzo lubię cynamon-ale w domu zwykle był używany do śmietanki-którą polewało się leniwe pierożki...do innych dań raczej nie.
Wreszcie któregoś dnia -zostałam obdarowana taką ilością sera- że można było upiec z niego zwykły sernik;
a jeszcze spora częśc została.
Postanowiłam więc zużyć tę część na sernik cynamonowy.
Polewę zrobiłam z serka homogenizowanego utartego z cukrem pudrem i szczyptą Inki.
Serniczek jest bardzo smaczny;a jeśli jeszcze ktoś lubi cynamon-to nie ma nad czym się zastanawiać;)

SPÓD SERNIKA:
200 g herbatników(pokruszonych),
4 łyżeczki kakao,
130 g jasnobrązowego cukru trzcinowego,
60 -70 g masła(stopionego),
1 białko (roztrzepane).

MASA SEROWA:
100 g rodzynek,
3 łyż. rumu,
1 kg sera białego mielonego,
130 g cukru ,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
2 łyż. cynamonu,
2-3 jajka,
3 żółtka,
250 ml. kwaśnej śmietany,
3 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej.

Namoczyć rodzynki w alkoholu na 1/2 godziny.
Pokruszone herbatniki zmieszać z cukrem i kakao; wlać masło i białko- zmieszać.
Masą wylepić natłuszczone dno formy.

Ser utrzeć z cukrem.
Dodać mąkę kukurydzianą,aromat,cynamon.
Następnie dodawać jajka i żółtka(po jednym).
Wsypać odsączone rodzynki i wlać śmietankę.
Delikatnie wymieszać.
Masę wlać na spód herbatnikowy.
Piec w temp. 180 -190 st.-przez ok. 10 minut,następnie zmniejszyć temp. do ok. 160 st.C.
Piec jeszcze przez ok. 1.5 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika-zostawić w nim sernik do ostudzenia.
Smacznego ....

12:56, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 01 lutego 2008

CIASTO:
250 g mąki,
duża szczypta soli,
4 łyzeczki cukru,
200 g masła,
500 ml. wody,
7 jajek(lekko roztrzepanych)

MASA SEROWA:
1-1.20 kg. sera białego,
100 g masła,
7-8 jajek,
1 szkl. cukru i 1 łyż. cukru,
budyń śmietankowy,
1 łyż. mąki ziemniaczanej,
mała łyżeczka olejku śmietankowego,
375 ml. śmietanki kremówki,
3 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyż. cukru(do śmietanki),
KAJMAK:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(ugotować wcześniej,wystudzić)

cukier puder.

Przygotowujemy ciasto ptysiowe-
WYKONANIE - tutaj
Dzielimy na połowę.
Pieczemy w formie wyłożonej natłuszczonym papierem pergaminowym.
Upieczone blaty dokładnie suszymy i studzimy.
Ciasta mozna upiec po prostu dzień wcześniej-i przechować w suchym,przewiewnym miejscu.

SERNIK:
Mielimy dwukrotnie ser.
Wmiksowujemy miękkie masło.
Żołtka ucieramy na puch-razem z cukrem.
Dodajemy do masy serowej.
Wsypujemy budyń i mąkę,dodajemy aromat-całość miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżką cukru (dodaną oczywiście pod koniec ubijania).
Ubijamy na sztywno śmietankę-razem z sokiem z cytryny i łyżką cukru.
Do masy serowej dodajemy najpierw pianę z białek-lekko mieszamy;
potem ubitą śmietankę.
Całość należy delikatnie wymieszać.
Pieczemy w temp. 180 st.-przez ok.50 minut.
Upieczony sernik pozostawiamy na 1/2 h . w wyłączonym piekarniku.
Studzimy.
Wykładamy na deseczkę(wierzchem na spód-wtedy ewentualne nierówności wierzchu ładnie się wyrównają na deseczce...)
Smarujemy połową kajmaku-przykładamy jeden blat ciasta ptysiowego.
Odwracamy znów ,,do góry nogami''.
Znowu smarujemy wierzch-drugą połową kajmaku - przyklejamy drugi blat ciasta ptysiowego.
(każdy blat przyklejamy jego spodnią warstwą-czyli ,,górki'' mają być na górze;)
Zużywam zwykle 1.5 puszki kajmaku-ale może ktoś lubi jeszcze słodsze ciasta-wtedy zużyje całość;)))
Całość wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Warstwa ciasta na spodzie straci swoje ,,górki''-jeśli takowe miała pod wpływem ciężaru sernika;)
ale warstwa wierzchnia (jako ,że nie była przygniatana)raczej powinna te ,,pagórki'' zachować;)))
Serdecznie polecam-bo ciacho jest przepyszne...
SMACZNEGO!!!!

20:04, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 31 stycznia 2008

Sernik to wbrew pozorom bardzo łatwe ciasto-i można przyrządzić je w wielu wersjach smakowych.
Tu akurat jedna z moich kombinacji-koniecznie z dodatkiem kawy(uwielbiam!;)))
Ozdobę stanowią karmelizowane plastry pomarańczy otoczone czekoladowymi listkami....

KRUCHE CIASTO:
1.5 szkl. mąki,
szczypta soli,
3 łyż. cukru,
1 jajko,
1 żółtko,
100 g margaryny ,,Maryna''(lub ,,Kasia'').

MASA SEROWA:
1-1.20 kg sera białego tłustego (dwukrotnie mielonego),
50 g masła,
7 żółtek,
1.5 szkl. cukru,
2 budynie waniliowe(po 40 g.każdy),
50 g czekolady deserowej,
4 łyżeczki ,,Inki''lub 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
4 łyżeczki likieru kawowego lub wódki,
2 średnie pomarańcze,
ok.1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
7 białek,
szczypta soli.

Z podanych składników-zagnieść kruche ciasto- owinąć folią-schłodzić ok.40 min.
Wylepić ciastem tortownicę-wstawić do lodówki.

Mielony dwukrotnie ser zmiksować z miękkim masłem.
Utrzeć żółtka z cukrem-dodać do sera.
Wmiksować budynie.
Roztopić czekoladę(na parze).
W likierze lub wódce lub zwykłej wodzie rozpuścić kawę.
Do stopionej czekolady dodać rozpuszczoną kawę.Dokładnie wymieszać.

Z umytych pomarańczy zetrzeć skórkę(na drobnych oczkach tarki).
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok.
Masę serową podzielić na połowę.
Do jednej połowy dodać ,,kawową czekoladę''.
Do drugiej dodać skórkę pomarańczową,sok z jednej pomarańczy i aromat.
Dobrze wymieszać .
Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli-dodając pod koniec ubijania łyż. cukru.
Dodawać do każdej masy(na przemian)-po łyżce piany- tak aby w miarę równo ją podzielić;)

Kruche ciasto(spód sernika)-ponakłuwać widelcem.
Wyłożyć masę kawowo-czekoladową.
Podpiec ją przez ok. 20 minut.
Wyłożyć na wierzch masę pomarańczową.
Rozprowadzić.
Piec jeszcze przez ok. 40-60 min.

DEKORACJA:
Roztopić czekoladę na parze.
Do stopionej czekolady wmieszać sok z drugiej pomarańczy i kilka kropli (ok. 3-4 krople)aromatu pomarańczowego.
Wierzch sernika polać pomarańczową czekoladą.
Jeśli ktos lubi kandyzowane skórki pomarańczowe -może oczywiście dodac do polewy...
(ja nie lubię-więc zrezygnowałam z tego dodatku;)
Reszta dekoracjii-wg. własnego upodobania;)))
SMACZNEGO!!!

14:38, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 19 grudnia 2007

Kruchy spód-
patrz-Sernik krakowski

Masa serowa:


1.5 kg zmielonego sera białego,
15 dag masła,
10 jajek,
2 szkl. cukru,
3 budynie śmietankowe,
1 płaska łyż. kawy rozpuszczalnej,
aromat śmietankowy,
200 g śmietanki kremówki,
maly słoiczek Nutelli.

Zagnieść kruche ciasto-wylepić prostokątną formę.
Wstawić do lodówki.
Słoiczek z nutellą wstawić do ciepłej wody.

Zmielony ser zmiksować z miękkim masłem.
Białka wybić do dwóch osobnych miseczek(do każdej po 5)
Utrzeć żółtka z cukrem-na puch.
Dodać do masy serowej-zmiksować.
Dodać budynie-zmiksować.
Podzielić masę serową na połowę.
Ubić śmietankę.
Do jednej połowy dodać kawę rozpuszczoną w odrobince gorącej wody,
połowę ubitej śmietanki oraz 5 ubitych na pianę białek.
Wyłożyć na warstwę kruchego ,schłodzonego ciasta.
Wstawić do zamrażarki.
Gdy masa serowa dobrze zastygnie-możemy nadać jej falisty kształt- i takie pagórki posmarować nutellą.
(jeśli potrzymamy warstwę kawową w zamrażalniku-aż do lekkiego zmrożenia-możemy nadać jej bardziej fantazyjny kształt)
Do drugiej części masy serowej dodajemy aromat śmietankowy , drugą część bitej śmietany i pianę z pozostałych 5 białek.
Na warstewkę nutelli wykładamy masę śmietankową.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st.
19:50, agnieshia , Serniki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl