czwartek, 30 października 2008

Szybkie ciasto dla niespodziewanych gości.
Minimalny czas przygotowania.
Pachnie cynamonem i orzechami,jest wilgotna i bardzo smaczna.
Zapach cynamonu i korzeni-to przynajmniej dla mnie coś takiego co świetnie pasuje do jesiennych wieczorów,podobnie jak zapach szarlotki czy piernika...
Przy krojeniu rozsypuje się troszkę kruszonka cukrowa-której jest dość sporo.
Ale jak dla mnie nie jest to żaden minus tego ciasta.
Nie dodawałam sody bo nie miałam po prostu.Polecam!
Smacznego!


180 g. masła,
125 g. cukru,
cukier waniliowy,
2 jajka,
150 ml. kwaśnej gęstej śmietany,
275 g. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżecz. sody,
szczypta soli.

Kruszonka:
100 g. cukru,
2łyżeczki cynamonu,
100 g.lekko zmielonych orzechów włoskich.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
Potem dodać powoli (bardzo)-kwaśną śmietanę.
Przesiać mąkę z proszkiem i sodą.
Do masy dodać(ucierając)masę mączną i sól.
Wymieszać widelcem cukier,cynamon,orzechy.
Nałożyć do przygotowanej formy 1/3 ciasta,posypać je 1/3 nadzienia.
Potem wyłożyc znów porcję ciasta i znów posypać.
W końcu wyłożyć ostatnią warstwę ciasta i posypać wierzch mieszanką orzechową.
Piec ok. 50-60 minut w temp.180 st.
Wyjąć z piekarnika,odstawić na 5 minut i dopiero wyjąć z formy.

czwartek, 16 października 2008


Chlebek ten był pieczony już jakiś czas temu,
od tamtej pory nie mogę jakoś się zebrać żeby to powtórzyć-a przydałoby się -
wyszedł bardzo smaczny,no i ,,naturalny'';)



Smacznego!

200 g. zakwasu żytniego,
150 ml. ciepłej wody,
200 g mąki pszennej typ 750,
50 g.mąki żytniej chlebowej,
50 g zwykłej mąki pszennej(wzięłam tortową)
100 g. mąki żytniej razowej,
płaska łyż. soli,
płaska łyżeczka brązowego cukru trzcinowego.

Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia składników-ciasto ma być dość lepiące.
Nie trzeba zbyt długo wyrabiać-tylko do połączenia składników.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia(ok.1 godziny)
Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy.
Przykrywamy ściereczką aż chlebek wyrośnie-podwoi objętość.
Wstawiamy do chłodego piekarnika-ustawiamy temp. na 200 st.C.
Na dno piekarnika wstawiamy blachę i wlewamy na nią kubek wody-
aby podczas pieczenia tworzyła się para.
niedziela, 12 października 2008
Bardzo smaczny serniczek.
Długo zwlekałam z jego wypróbowaniem i cieszę się ,że w końcu skorzystałam.
Owoców można oczywiście użyć dowolnych.
Polecam i życzę ,,smacznego''!

Ciasto:
3 szkl.mąki,
kostka margaryny(25 dag.),
4 żółtka,
1/2 szkl.cukru.

Masa:
1/2 kg. sera białego,
2 jajka,
1/2 szkl.cukru,
1 łyż. maki ziemniaczanej,
2 łyż. mleka w proszku,
4 łyż. masła,
cukier waniliowy,
skórka z cytryny,
aromat-wg.uznania-ja dałam rumowy.

Wierzch:
1-1.5 kg. wiśni,(wykorzystałam wiśnie z syropu)
kisiel wiśniowy,
4 czubate łyżki cukru,
4 białka.

Posypka:
3 łyż. cukru,
3-4 łyż wiórków kokosowych,
mąka.

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Uskubać garść ciasta i odłożyć(będzie potrzebna do posypki)
Resztą ciasta wyłożyć blaszkę lub tortownicę.
Podpiec w temp.180-200 stopni na jasnozłoto.
Masa:
Ser dwukrotnie zmielić,zmiksować z resztą składników,wyłożyć na ciasto.
Wydrylowane,odsączone wiśnie ułożyć na serze.
Z białek ubić pianę,dodać cukier i kisiel wiśniowy-wyłożyć na wiśnie.
Do ciasta odłożonego wcześniej na posypkę-dodać cukier,wiórki i tyle mąki , aby lekko się rozsypywało.
Rozsypać równomiernie na pianie.
Piec całość ok.45 minut w temp.180 st.
18:29, agnieshia , Serniki
Link Komentarze (5) »
środa, 01 października 2008
Dwa przepisy w jednym wpisie.
Trufelki można przygotować niezależnie od ciasta;
a i ciasto można ozdobić na inny sposób niż podany w przepisie.
Trufle są tak pyszne,że naprawdę można je przygotowywać zdecydowanie częściej-co niestety niesie ze sobą niebezpieczeństwo ustawicznego ich podjadania;)))
Ciasto tortowe wyszło mi ,,średnio na jeża''-
jak na mój gust-jakieś twardawe-no ,ale może tak miało być?
Faktem jestem,że ładnie zmiękło po wpływem kremu i śmietany-i całość była super!
Smacznego!

TRUFLE:
2 łyżeczki kawy w proszku(może być rozpuszczalna lub Inka),
2 łyż. rumu,
120-130 g czekolady,
60-70 g masła,
3 łyż. cukru pudru,
1 łyż. kremówki,
kakao.

Rozpuścić kawę w alkoholu.
Stopić czekoladę-dodać kawę-wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem pudrem.
Ucierając dodawać masę czekoladową i śmietankę.
Chłodzić przez ok. godzinę.
Z masy uformować kulki.
Obtoczyć w kakao.
Schłodzić.
Jeśli zbyt zmiękły-po schłodzeniu dodatkowo obtoczyć w kakao.
Do masy można dodać pokruszone herbatniki lub wafle, a także orzechy lub zmielony karmel.

CIASTO:
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
3 łyż. gorącej wody,
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
180 g mąki ,
2 łyż. kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
6 jajek,
180 g cukru złocistego,
180 g masła,(stopionego)
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.

150 ml. kremówki,
3 łyżeczki cukru,
1-2 łyż. rumu,(brandy)
NASĄCZENIE :
wg upodobania- ja wykorzystałam syrop z wody,cukru,soku z cytryny i rumu.
KREM CZEKOLADOWY- TUTAJ
-POTRZEBNA PODWÓJNA PORCJA!!!

Dzień wcześniej możemy przygotować trufle.
CIASTO:
Rozpuścić kawę i kakao w wodzie-zmieszać ze stopioną czekoladą.
Przestudzić.
Przesiać mąkę,proszek,kakao i cynamon.
Ubić żółtka z cukrem.Dodać czekoladę.
Ubić białka.
Do masy żółtkowej dodać mieszankę mączną ,ok. 3 łyż .piany- zmiksować.
Delikatnie wmieszać resztę piany i stopione masło.
Piec w dwóch jednakowych tortownicach-wyłożonych nasmarowanym papierem do pieczenia.
Temp. pieczenia- 180 st.C
Upieczone ciasta wyjąć z form-oderwać papier,wystudzić, a potem przekroić w poprzek (każde na dwa blaty)
Razem ma być 4 warstwy.
Przygotować krem czekoladowy.
Ubić śmietankę z cukrem i alkoholem (ewentualnie dosypując zagęszczacz).
Schłodzić.
Każde ciasto przełożyć kremem czekoladowym; a następnie obydwa razem bitą śmietanką.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem czekoladowym; z tego samego kremu wycisnąć ozdobne rozetki na wierzchu tortu.
W każdą rozetkę wcisnąć czekoladową truflę.
11:50, agnieshia , Torty
Link Komentarze (3) »
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl