sobota, 22 sierpnia 2009
Pyszne,pachnące ,złociste,a przede wszystkim szybkie!
Miód karmelizuje podczas pieczenia-i w smaku ciasto jet lekko karmelowe i soczyście owocowe.
Myślałam,że będzie za słodkie(miód i cukier-zresztą dośc sporo)-ale nie,wszystko współgra idealnie!
Ja miałam brzoskwinie zamiast moreli-jak widać można spokojnie użyć właśnie ich-
całość jest wspaniała,a ciacho upiekę jeszcze wiele razy!
Smacznego!

30 dag mąki,
70 dag -1 kg moreli,
3 jajka,
20 dag miodu,
15 dag masła,
15 dag cukru pudru,
2 łyżeczki proszku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
aromat waniliowy,(miałam śmietankowy)
1/2 szkl. kremówki.

Masło utrzeć z 5 dag cukru pudru,jajkami i miodem.
Dodać mąkę z proszkiem i aromat.Wymieszać.
Wlać sok z cytryny.
Do przygotowanej formy wyłożyć połowę ciasta.
Na to wyłożyć połówki moreli,posypać cukrem pudrem i przykryć resztą ciasta.
Piec ok.40 minut w temp.180-190 st.
Ostudzić.

Podawać z bitą śmietanką.
(my spróbowaliśmy pierwszych kawałków jeszcze ciepłego ciasta -bez śmietanki... powiem krótko-,,pyszności!'')
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl