czwartek, 30 lipca 2009
...lub po prostu-jagodzianki.
Jagódki królują na wielu stronach kulinarnych.
Fioletowe drobinki-tak zabawnie ,,brudzące''buziaki i paluszki maluchów,
a i nie tylko-wszakże dorośli równie chętnie kosztują pryskających sokiem kuleczek.
A jeśli jeszcze te kuleczki otula mięciutka poduszeczka drożdżowego ciasta
- takiej pokusie nie sposób się oprzeć;)

600 g mąki,
szczypta soli,
3-4 łyż.cukru,
5 dag.drożdży, 1 szkl. mleka(ok.),
3 żółtka,
1 białko,
50-60 g masła,
jagody,
białko do posmarowania wierzchów bułeczek,
kruszonka (50-60 g masła,75 g mąki,3 łyż. cukru).

Do mąki dodać sól,zrobić dołek-wkruszyć drożdże,
posypać cukrem,zalać częścią ciepłego mleka,lekko przysypać mąką.
Przykryć -odstawić do podrośnięcia.
Dodać żółtka i jajko,resztę mleka-wyrobić.
Ciasto jest trochę ,,lepiące''.
Dodać rozpuszczone masło-dokładnie wyrobić-ciasto powinno być miękkie,sprężyste i przestać się lepić.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody przesypujemy obficie cukrem.
Odrywamy po kawałku drożdżowego ciasta,spłaszczamy na placuszek,nakładamy nadzienie jagodowe i zlepiamy-formując podłużne,lub okrągłe bułeczki.
Układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką -aby bułeczki podrosły.
Ja celowo nie układałam bułeczek zbyt daleko od siebie-aby uzyskać zamierzony efekt-zrośnięcia się bułeczek-bokami.
Nie tylko całość fajnie wygląda,ale tak jakoś przyjemnie - odrywać po jednej bułeczce od całości-gdy tylko ,,najdzie''ochota;)))
Jeśli nie chcemy aby jagodzianki się zrosły,zachowajmy sporo odstępy-
bułeczki powiększają swoje wymiary ponad dwukrotnie;)
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 st.aż do lekkiego zbrązowienia.

Smacznego!
wtorek, 28 lipca 2009
-a czemu nie;)Nie jest to torcik z rodzaju tych do jakich jesteśmy przyzwyczajeni,ale warto się skusić.
Drożdżowe ciasto,kruszonka,lukier,a do tego soczyste czereśnie-i to wszystko w jednym!
Czyż takie ciacho nie zasługuje na miano tortu....;)))

600-700 g mąki,
5 dag drożdży,
3-4 płaskie łyż. cukru,(ilość można zwiększyć),
ok.1.5-2 szkl. ciepłego mleka,
duża szczypta soli,
1 jajko i 2 żółtka,
60 g masła.

ok.400-500 g sera białego półtłustego,(można więcej)
2-3 żółtka,
4 łyż.cukru pudru,

Kruszonka.

Czereśnie.

Do przesianej mąki dodać sól.
Zrobić dołek w mące-wkruszyć drożdże,posypać cukrem ,zalać 1/2 szkl. mleka,posypać mąką ,przykryć na 5 minut.
Dodać jajko i żółtka,resztę mleka-zarobić ciasto.
Stopić masło-wlać do masy drożdżowej-wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Przykryć,odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
Przez ten czas wymieszać ser z żółtkami i cukrem.
Wymieszać.
Podrośnięte ciasto podzielić na 3 części.
Jedną częścią wylepić wyłożony papierem-spód tortownicy,na to poukładać połówki czereśni.
Przykryć rozwałkowanym-drugim plackiem ciasta.
Wyłożyć warstwę sera.Przykryć trzecim plackiem.
Poukładać czereśnie-posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika-180-200 st.
Pieczemy aż wierzch się zbrązowi.

Moje ciacho piekło się ok.godziny-było dość wysokie i długo czekałam,aż kruszonka nabierze koloru.
Ale mimo to-spód nie jest spieczony.
Polecam-Smacznego!

czwartek, 09 lipca 2009
Przepyszny,lekki torcik owocowy.
Tu-z truskawkami,ale można wykorzystać inne owoce,
a do masy dodać inną niż truskawkowa- galaretkę.
Biszkopt-z dowolnego,ulubionego przepisu,upiekłam w tortownicy średnicy ok.26 cm-
wyszedł dość wysoki i w rezultacie całe ciasto jest bardzo wysokie-bo masy też jest sporo.
Przepis nie jest mojego autorstwa-pochodzi ze zbioru przepisów kulinarnych Irenki Sikory-i jest wspaniały!
Irenko-bardzo Ci dziękuję za tak wspaniały przepis;)
Polecam wyjątkowo!
Smacznego!

Ciasto:
6 jaj,
1 szkl. cukru,
1 szkl. czubata mąki pszennej,
½ szkl. mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wody,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oleju,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa:.
0,5 l.śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
2 śmietan-fixy,
1 Danio albo Jogobella serek homogenizowany,
1 galaretka cytrynowa-rozpuścić w 150 ml wody.
Masa budyniowa:.
0,5 l. mleka,
ok. 0,5 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 żółtka,(w przepisie jest jeszcze 1 jajko-ale ja nie dodałam)
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 galaretka truskawkowa,
20 dkg masła.

WYKONANIE:.
CIASTO
i
MASA
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl