wtorek, 30 czerwca 2009

Widywałam podobne torciki na wielu stronkach-
dlatego pomyślałam,że teraz kolej bym i ja spróbowała założyć ,,hodowlę ''prosiaczków-
tyle że bardzo,bardzo słodkich prosiaczków;)
Są one bowiem z masy cukrowej,lekko zabarwionej czerwonym barwnikiem.
Spód torciku-ciasto czekoladowe,a gruba warstwa masy na nim-to krem truflowy.

5 jajek,
150 g masła,
150 g cukru,
150 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 płaskie łyż. kakao,
50 g. zmielonych orzechów włoskich.
MASA:>
500 ml. śmietanki kremówki,
100 g masła,
4 gorzkie czekolady,
1 czekolada biała lub mleczna,
50 ml. spirytusu(lub aromatycznej wódki),
150 g herbatników,
można dodać wiórki czekolady(ale już do schłodzonego ubitego kremu)
Utrzeć masło z cukrem,dodawać po jednym jajku i po trochu mąki(aby masa się nie warzyła)-ucierać.
Dodać kakao,proszek,resztę mąki i orzechy -całość utrzeć mikserem.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
(zależy jak wysoki chcemy torcik-ja upiekłam dość płaski placek-forma miała ok.36/26.)
Piec w temp. 180 st.-sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Nasączyć kawą lub herbatą -dobrze osłodzoną i zmieszaną z odrobiną alkoholu.
Dobrze wystudzić.
Na krem-podgrzać śmietankę w garneczku i dodać do niej masło,wkruszyć wszystkie czekolady.
Podgrzewając-rozpuścić.Masę odstawić do wystudzenia.
Schłodzić,a następnie ubić mikserem,aż masa zjaśnieje i zgęstnieje.
Jeśli chcemy by tort trochę postał w cieplejszym miejscu,lub mamy zamiar go przewieźć ,dodajmy rozpuszczonej w wodzie żelatyny...
Wkruszyć herbatniki,ewentualnie dodać startą czekoladę -wymieszać.Mozna dać też małe beziki-jeśli ktoś lubi
Wyłożyć ,niezbyt dokładnie(to ma być ,,błotkiem w chlewiku'')na ciasto.
Na wierzchu poustawiać cukrowe świnki,a całość ogrodzić waflowo-rurkowym płotkiem.

Świnki-
najprostsza masa cukrowa-taka ,która najlepiej Wam wychodzi.
Ja robiłam z cukru pudru,roztrzepanego białka i kilku kropli barwnika.
Oczka-to kropelki czekolady.
Lepimy najpierw dużą i małą kulkę -łączymy obie razem-do małej kulki doklejamy trójkąciki-jako uszka,a do dużej -z tyłu -zawinięty ogonek.
Ryjek robimy z malutkiej kuleczki masy ,którą następnie rozpłaszczamy z przodu małej kulki.
No i jeśli robimy świnkę leżącą na plecach-to przydadzą się jeszcze 4 małe kuleczki masy przyklejone do brzuszka-które imitują nogi....

13:06, agnieshia , Torty
Link Komentarze (11) »
wtorek, 16 czerwca 2009

600-700g mąki,
szczypta soli,
3 łyż. cukru,
5 dag.drożdży,
50-60 g masła,
1 jajko,
2 żółtka,
truskawki,
kruszonka,
lukier.

Wsypać mąkę do miski,zrobić wgłębienie,wkruszyć drożdże .
Posypać cukrem,zalać częścią ciepłego mleka,przysypać leciutko mąką.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną drożdże,dodać sól,jajka,resztę mleka-wyrobić gładkie ciasto.
Pod koniec wygniatania-dodac roztopione ,ciepłe masło.
Dobrze wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Z części ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na wierzchu ukośną sporą kratkę.
W zagłębienia kratki powciskać pokrojone truskawki(dużo!)
Posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piec do zezłocenia się wierzchu ciasta-sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Dobrze wystudzone polukrować.
Smacznego!!!
Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl