piątek, 29 maja 2009

Zaczynam doceniać rabarbar.Nie sądziłam ,że można z niego przygotować tyle pyszności.
Że nadaje się wspaniale do ciast-dowiedziałam się na szczęście kilka lat temu,ale wcześniej myslałam ,że tylko na kompot;)
A poza tym można przygotować z niego orzeźwiającą konfiturę.
Przepis nie jest mojego autorstwa-pochodzi od pewnej miłej osóbki,którą poznałam wirtualnie na innej stronie-
od Ali
Ciasto piekłam wczoraj,ale musiało porządnie wystygnąć zanim można było je ukroić tak-by kawałek się nie rozjeżdżał
(najlepiej jak wystygnie,wstawić do lodówki)
Do ciasta nie dodawałam amoniaku,a rabarbar nie bardzo chciał wypuścić sok,więc musiałam to co raczył z siebie wycisnąć -uzupełnić nieco wodą.
Ciacho jest pyszne i ma niepowtarzalny aromat.
Spróbujcie sami!
Umieściłam je w kategorii ,,ciasta z owocami'',choć rabarbar owocem nie jest,
no ale ze względu na niego,nie stworzę nowej kategorii;)))

Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 margaryna lub masło,
4 żółtka,
1 łyżka proszku do pieczenia,
, 1/2 szklanki dobrej kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy.

Nadzienie :
1,5 kg rabarbaru,
40 dag cukru,
1 budyń śmietankowy rodzinny na 1l lub 2 budynie na 1/2 l.
1- 2 łyżki bułki tartej lub (jeszcze lepiej) pokruszonych biszkoptów.               
WYKONANIE

Alu dziękuję za pyszny przepis!Pozdrawiam!

Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl