czwartek, 08 stycznia 2009
Delikatny jak obłoczek,rozpływający się w ustach,pyszny i przyciagający wzrok...
Efektowny i banalnie prosty deser z galaretek i bitej smietanki.
Szybko można go przygotować -wystarczy tylko odpowiednio zaplanować poszczególne etapy.
Galaretki powinny być rozpuszczone wcześniej,tak by nie było przestojów w nakładaniu kolejnych warstw.
Pogoda na dworze sprzyja przygotowaniu takich deserków;)))
Kolory galaretek oczywiście takie-jak się nam podoba.
Ja wykorzystałam po kolei-patrząc od dołu-
szafirową,żółtą,zieloną,bursztynową,żółtą,szafirową,czerwoną i niebieską.

8 galaretek,
1 litr śmietanki kremówki,
sok z cytryny i cukier do smaku,
Ubić 1/2 l. kremówki z cukrem i cytryną-podzielić na połowę.
Do jednej połowy dodać galaretkę rozpuszczoną w 1-1.5 szkl.wody.
Wylać do tortownicy ,zastudzić.
Na to wylać warstwę samej galaretki.(równiez rozpuszczonej w tej samej ilości wody)
Wszystkie galaretki rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody!
Do drugiej połowy śmietanki-dodać kolejną galaretkę-wylać jako trzecią warstwę.
I znów czystą galaretkę.
Ubić kolejne 1/2 l. śmietanki-znów podzielić na połowę.
Na galaretkę wylać kolejną warstwę śmietankowo-galaretkową i znów galaretkę.
Zakończyć ostatnimi warstwami śmietanki i galaretki.
Deser podawać dobrze schłodzony.

Smacznego;)))
piątek, 02 stycznia 2009

Jeszcze jedno świateczne ciasto.Ciasto dla którego czas działa na korzyść. Tuż po upieczeniu mój keks był dość suchy i ciężko było go w ogóle przełknąć nie popijając herbatką. Z każdym dniem się jednak zmieniał,aż wreszcie stał się lekko wilgotny i zdecydowanie bardziej apetyczny niż tuż po upieczeniu. Polecam Wam to ciasto,jeśli zamierzacie je dłużej przechowywać ,albo np. nie bedziecie mieli czasu upiec nic tuż przed planowaną imprezą.Ten keks można właśnie upiec na długo naprzód i przechować go w idealnym stanie aż do przyjęcia. Przepis pochodzi z tej stronki.Piekłam z podwójnej porcji,od siebie dodając jeszcze daktyle,figi,morele,oraz biały cytrynowy lukier.

170 g margaryny,
320 g mąki
160 g cukru pudru
5 jajek
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
bakalie,
Margarynę utrzeć z cukrem.Dodawać po jednym jajku,cukier wanilowy i małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na gładką masę. Dodać drobno pokrojone bakalie. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w ok.180st. Smacznego!!!

Zakładki:
Księga Gości:
INNE SMAKI
ISTOTNE:
kilka słów o mnie....
Dobre miejsca na zakupy:
Warto zajrzeć....
Zaglądam...
Durszlak.pl