Blog > Komentarze do wpisu

Marmurki Czekoladowe

Upiekłam wreszcie ciasteczka,na które od dawna miałam ochotę-a które są znane na innych blogach jako ,,popękane ciasteczka czekoladowe''.
Są pyszne!
Mocno czekoladowe,mięciutkie w środku i leciutko chrupiące na wierzchu.
Ale nie zgodzę się z jednym-na wielu stronach czytałam,że ciasteczka są najlepsze tuż po upieczeniu,
tzn.tego samego dnia.
U mnie sporo zostało na drugi dzień-bo wszystkich było 50...
no i po spróbowaniu jednego oświadczam z całą odpowiedzialnością,że są równie pyszne tak samo jak wczoraj!
I tak samo mięciutkie w środku.
Piekłam je dokładnie 15 minut.
Gdy całkowicie wystygły i skończyliśmy już je podkradać
(głównie z tej racji,że położyliśmy się spać:inaczej już by ich nie było;))),
przykryłam je foliową torebką-i tak przestały do dzisiaj.
Myślę,że przygotowywanie tych ciasteczek całkowicie zgodnie z przepisem-
to murowany sukces.
Aha-dopiszę jeszcze o schładzaniu-miska z czekoladowym ciastem wylądowała w zamrażalniku-
i wyciągnęłam ją stamtąd dopiero wtedy gdy zaczęło przypominać trochę kruche ciasto-
tzn.tak stwardniało-bo tuż po wymieszaniu składników mikserem,ciasto jest bardzo lepkie i raczej przypomina masę kremową-
pisałam nawet do Miętóweczki-która te ciasteczka piekła-
bo zwątpiłam jak uzyskałam taką klejącą ciapkę...
Ale tak ma właśnie być!Tylko porządnie je schłódźcie...
Smacznego!

225 g czekolady gorzkiej,
110g masła,
2/3 szkl cukru,
3 duże jajka,
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 i 2/3 szklanki mąki,
cukier puder (do obtoczenia),

Rozpuścić czekoladę razem z masłem - w kąpieli wodnej.
Dobrze wymieszać-aby masa była bez grudek.
Ubić białka ze szczyptą soli,pod koniec dosypując cukier i cukier waniliowy.
Ubijać aż masa będzie lśniąca i cukier się rozpuści.
Wmieszać(na wolnych obrotach miksera),żółtka ,
a następnie mąkę z proszkiem.
Ciasto bardzo mocno schłodzić.
(albo zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce pod przykryciem;albo wstawić je do zamrażalnika-na ok.40-50 min.-zależy jak mocno zamraża Wasz zamrażalnik;)
Lepić kuleczki-wielkości orzecha włoskiego,obficie obtaczać w cukrze pudrze
(te mocniej obtoczone mają potem ładniejszy wzór)
i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiać do nagrzanego do 170-180 st.-piekarnika.
Piec ok. 15 min.
Nie przedłużać czasu pieczenia,bo ciasteczka będą zbyt wysuszone w środku;
a mają pozostać miękkie.
Polecam wszystkim ,którzy zamierzali się na nie skusić,a nie są pewni-
to naprawdę dobry wybór;)
Ciasteczka są tak efektowne ,że Wasi goście będą zachwyceni-nie tylko ich smakiem ,ale i tym ślicznym marmurkiem na wierzchu.
Warto się skusić!
czwartek, 10 września 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Bajaderki

    I pomyśleć ,ze kiedyś nie lubiłam tych ciastek;) Teraz gdy nachodzi mnie ochota na ciastka cukierniane,nie może wśród niech zabraknąć bajaderki! Ta przygotowywa

  • Roladki Jabłkowe

    Jeszcze jeden-tym razem bardzo stary,karnawałowy przepis. Roladki są bardzo dobre... choć zdjęcie niestetywyszło mi takie sobie... Nie należy tylko kłaść zbyt d

  • Marcepanowe Ciasteczka

    Ciasteczka w oryginalnym przepisie nosiły nazwę ,,jajeczka''- choć ich kształ ma niewiele wspólnego z jajkiem. Serduszka -i owszem;) Ale może nazwa wzięła się s

Komentarze
szarlotek
2009/09/10 10:30:53
Wyglądają przepięknie ! Fajne jest to, że prawie każdy zaliczył te ciastka i, że z taką przyjemnością się do nich wraca :)
-
majanaboxing
2009/09/10 10:45:09
Pięknie Ci wyszły Agnieszko! :))
Mogę wpaść na jedno ? :)) Pozdrawiam!
-
agnieshia
2009/09/10 10:50:32
Majanko Kochana,Szarlotku-zapraszam serdecznie-nie tylko na jedno;)
Ja napewno będę do nich wracać-te ciasteczka to minimum pracy i efekt fantastyczny!
-
2009/09/10 10:55:06
Te ciasteczka zachwycają mnie od dawna :) Cudowne Ci wyszły :)
-
ugotujmy
2009/09/10 11:21:16
mi się bardzo podoba nazwa popękanych ciasteczek czekoladowych
bo marmurkowa nazwa to jakoś bardziej z babką mi się kojarzy

robiłam je,
ale widac nie wystarczająco schłodziłam ciasto,
bo było dosyc rzadkie,
a w piekarniku się rozjechały
ale mimo wszystko bardzo mi smakowały,
jedne z najlepszych czekoladowych ciasteczek

następnym razem będę pamiętac aby schowac je do zamrażarki
-
2009/09/10 11:26:20
ja mam podobny przepis na te ciasteczka ale w ich sklad wchodzi glownie czekolada orzechy i białka, na swieta zawsze je pieczemy
-
2009/09/10 12:01:05
jeszcze nie robiłam, chciaż w ulubionych mam już dawno zapisane... może jak może jak zimowe wieczory nastaną to będę piekła ciasteczka w zaciszu domowego ogniska.... ha,ha ale mi się napisało...
pozdrawiam
-
majazteca
2009/09/10 12:02:52
Cudne! Jestem zachwycona tymi peknieciami :)
-
polinqa
2009/09/10 12:39:03
tak te ciasteczka wciągają :)
-
2009/09/10 13:23:08
właśnie zamierzam upiec te ciasteczka na weekend, jeśli mi czasu nie starczy w ten, to następny na pewno:] śliczności te marmurki:)
-
2009/09/11 16:03:56
Cudne! Bedą idealne dla dzieci do szkoły!
-
agnieshia
2009/09/15 10:01:57
Kasiu,Viridianko,Ugotujmy,Myniolinko,Maju,Polinqo,Ilko,Beatko-
bardzo Wam wszystkim dziękuję za komentarze.
A do szkoły są idealne-moja córcia już to spraktykowała;)))
pozdrawiam!
-
2009/09/19 19:02:33
Śliczne Ci wyszły:)))
-
2009/12/17 16:39:15
a mi się rozjechały:( za którtko zmrażałam? (trzymałam prawie godz. w zamrażarce)
właśnie kończą się piec:D zobaczymy co to będzie;)
-
agnieshia
2009/12/21 20:32:17
Witaj Bobekam!Nie mam pojęcia czemu.Zawsze troszkę się rozjadą ,ale napewno nie na placuszki....A może piekarnik był słabiej nagrzany?-i zanim się zapiekły,to troszkę się rozpłynęły.A smakowały chociaż troszkę?;)))pozdrawiam serdecznie
-
2009/12/29 20:38:32
Tak, pyszne wyszły:).Wszyscy się zachwycali. Ale następnym razem więcej powietrza wtłoczę,by były jeszcze pulchniejsze;).
Durszlak.pl