Blog > Komentarze do wpisu

Moje Bułeczki Jagodowe*

...lub po prostu-jagodzianki.
Jagódki królują na wielu stronach kulinarnych.
Fioletowe drobinki-tak zabawnie ,,brudzące''buziaki i paluszki maluchów,
a i nie tylko-wszakże dorośli równie chętnie kosztują pryskających sokiem kuleczek.
A jeśli jeszcze te kuleczki otula mięciutka poduszeczka drożdżowego ciasta
- takiej pokusie nie sposób się oprzeć;)

600 g mąki,
szczypta soli,
3-4 łyż.cukru,
5 dag.drożdży, 1 szkl. mleka(ok.),
3 żółtka,
1 białko,
50-60 g masła,
jagody,
białko do posmarowania wierzchów bułeczek,
kruszonka (50-60 g masła,75 g mąki,3 łyż. cukru).

Do mąki dodać sól,zrobić dołek-wkruszyć drożdże,
posypać cukrem,zalać częścią ciepłego mleka,lekko przysypać mąką.
Przykryć -odstawić do podrośnięcia.
Dodać żółtka i jajko,resztę mleka-wyrobić.
Ciasto jest trochę ,,lepiące''.
Dodać rozpuszczone masło-dokładnie wyrobić-ciasto powinno być miękkie,sprężyste i przestać się lepić.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody przesypujemy obficie cukrem.
Odrywamy po kawałku drożdżowego ciasta,spłaszczamy na placuszek,nakładamy nadzienie jagodowe i zlepiamy-formując podłużne,lub okrągłe bułeczki.
Układamy na blaszce i przykrywamy ściereczką -aby bułeczki podrosły.
Ja celowo nie układałam bułeczek zbyt daleko od siebie-aby uzyskać zamierzony efekt-zrośnięcia się bułeczek-bokami.
Nie tylko całość fajnie wygląda,ale tak jakoś przyjemnie - odrywać po jednej bułeczce od całości-gdy tylko ,,najdzie''ochota;)))
Jeśli nie chcemy aby jagodzianki się zrosły,zachowajmy sporo odstępy-
bułeczki powiększają swoje wymiary ponad dwukrotnie;)
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 st.aż do lekkiego zbrązowienia.

Smacznego!
czwartek, 30 lipca 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Drożdżówka z truskawkami*

    600-700g mąki, szczypta soli, 3 łyż. cukru, 5 dag.drożdży, 50-60 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, truskawki, kruszonka, lukier. Wsypać mąkę do miski,zrobić wgłębieni

  • Pączuszki Serowe

    Tłusty Czwartek. Tradycyjnie-pączki,faworki,czy też może nietradycyjnie inne ciacho, a może z braku czasu-gotowe cukierniane pączuszki- tego dnia nie warto licz

  • Strucla Drożdżowa z Serem*

    Chodziła za mną od dawna-puszysta,mięciutka,pachnąca. Koniecznie w towarzystwie szklanki mleka,ozdobiona kruszonką i serowym nadzieniem. Strucla drożdżowa z ser

Komentarze
majanaboxing
2009/07/30 18:27:17
Ja bym się jej z całą pewnością nie oparła :) Uwielbiam jagodziankI! :)
-
2009/07/30 19:50:07
no oprzeć to jagodziankom nikt się nie da :)
-
majazteca
2009/07/30 20:30:27
Swietnie wygladaja te Twoje polaczone buleczki :) Pysznosci :)
-
karol.ina.l
2009/07/30 21:42:08
Oj, chyba muszę wreszcie zrobić te jagodzianki, te Twoje wyglądają bardzo kuszącą no i jest moja ulubiona kruszonka.
-
olalala77
2009/07/30 23:29:48
No oprzeć to im się z pewnością nie da ;)... Zwłaszcza, że tak rozkosznie brudzą buzię :)...
-
2009/07/30 23:34:52
ach... jagodzianki... uwielbiam miloscia bezgraniczna:P
-
2009/07/31 08:26:54
Jakie piękne, rumiane, aż się śmieją :) I kruszonka... Pycha :)
-
agnieshia
2009/07/31 11:23:30
Dziękuję Wam wszystkim za ciepłe słowa!
Olu-mi taka umorusana jagodami buźka kojarzy się najmilej-bo z gorącymi leśnymi drogami,gdzie spędzałam najlepsze wakacje w moim życiu-wakacje na wsi u rodziny;)
Teraz uśmiecham się jak patrzę na umazaną fioletowo buzię córeczki;)))....ale zdecydowanie mniej uśmiechów wywołują fioletowe ciapki na ubraniu-hehehe-i to zapewne nie tylko ja tak mam;)))
pozdrawiam Was cieplutko!
-
2009/08/08 21:56:05
Ale wyglądają apetycznie!! Chętnie jedną bym skosztowała :P:P
Durszlak.pl