Blog > Komentarze do wpisu

Mój Chlewik

Widywałam podobne torciki na wielu stronkach-
dlatego pomyślałam,że teraz kolej bym i ja spróbowała założyć ,,hodowlę ''prosiaczków-
tyle że bardzo,bardzo słodkich prosiaczków;)
Są one bowiem z masy cukrowej,lekko zabarwionej czerwonym barwnikiem.
Spód torciku-ciasto czekoladowe,a gruba warstwa masy na nim-to krem truflowy.

5 jajek,
150 g masła,
150 g cukru,
150 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 płaskie łyż. kakao,
50 g. zmielonych orzechów włoskich.
MASA:>
500 ml. śmietanki kremówki,
100 g masła,
4 gorzkie czekolady,
1 czekolada biała lub mleczna,
50 ml. spirytusu(lub aromatycznej wódki),
150 g herbatników,
można dodać wiórki czekolady(ale już do schłodzonego ubitego kremu)
Utrzeć masło z cukrem,dodawać po jednym jajku i po trochu mąki(aby masa się nie warzyła)-ucierać.
Dodać kakao,proszek,resztę mąki i orzechy -całość utrzeć mikserem.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
(zależy jak wysoki chcemy torcik-ja upiekłam dość płaski placek-forma miała ok.36/26.)
Piec w temp. 180 st.-sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Nasączyć kawą lub herbatą -dobrze osłodzoną i zmieszaną z odrobiną alkoholu.
Dobrze wystudzić.
Na krem-podgrzać śmietankę w garneczku i dodać do niej masło,wkruszyć wszystkie czekolady.
Podgrzewając-rozpuścić.Masę odstawić do wystudzenia.
Schłodzić,a następnie ubić mikserem,aż masa zjaśnieje i zgęstnieje.
Jeśli chcemy by tort trochę postał w cieplejszym miejscu,lub mamy zamiar go przewieźć ,dodajmy rozpuszczonej w wodzie żelatyny...
Wkruszyć herbatniki,ewentualnie dodać startą czekoladę -wymieszać.Mozna dać też małe beziki-jeśli ktoś lubi
Wyłożyć ,niezbyt dokładnie(to ma być ,,błotkiem w chlewiku'')na ciasto.
Na wierzchu poustawiać cukrowe świnki,a całość ogrodzić waflowo-rurkowym płotkiem.

Świnki-
najprostsza masa cukrowa-taka ,która najlepiej Wam wychodzi.
Ja robiłam z cukru pudru,roztrzepanego białka i kilku kropli barwnika.
Oczka-to kropelki czekolady.
Lepimy najpierw dużą i małą kulkę -łączymy obie razem-do małej kulki doklejamy trójkąciki-jako uszka,a do dużej -z tyłu -zawinięty ogonek.
Ryjek robimy z malutkiej kuleczki masy ,którą następnie rozpłaszczamy z przodu małej kulki.
No i jeśli robimy świnkę leżącą na plecach-to przydadzą się jeszcze 4 małe kuleczki masy przyklejone do brzuszka-które imitują nogi....

wtorek, 30 czerwca 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tort i Trufle

    Dwa przepisy w jednym wpisie. Trufelki można przygotować niezależnie od ciasta; a i ciasto można ozdobić na inny sposób niż podany w przepisie. Trufle są tak py

  • Miau!!!

    2 porcje ciasta Victoria——— patrz tutaj DO WYBORU: Krem czekoladowy ——— patrz tutaj lub: Bita śmietanka ——R

  • Śnieżny Torcik Kawowy.*

    Delikatny,rozpływający się w ustach. Kawa to coś czego nigdy nie potrafię sobie odmówić- jak widać niekoniecznie musi mieć postać napoju. To jeden z moich nałog

Komentarze
2009/06/30 13:12:21
hahaha ale ekstra! :)))
-
majanaboxing
2009/06/30 14:13:28
Agnieszko , chlewik wygląda fantastycznie! A ile w nim różowych ślicznych prosiaczków!:))
-
2009/06/30 14:36:55
Wygląda suuuuper!!!
agnieshia, mam prośbę:)) wytłumacz dokładnie, jak zrobić te świnki:))))
-
2009/06/30 14:42:13
Pięęęęęęęęęęęęęękny.
Agnieszko, czyżby to była zapowiedź zmiany miejsca?
-
atina_bc
2009/07/02 10:41:58
Rewelacyjny!!! no koniecznie musisz wrzucić przepis!
-
agnieshia
2009/07/04 19:37:37
Bardzo dziękuję Kochane Dziewczynki!
Mi bardzo zasmakowała truflowa masa...można ją oczywiście dowolnie wzbogacać.Planuję ją wykorzystać do kolejnego ciasta-które kiedyś kupiłam w sklepie,a bardzo mio smakowało-niestety nigdzie nie znalazłam na nie przepisu.Ale ta właśnie masa-smakuje jak tamta z tego kupnego ciasta.
Andziu -wpisałam w przepisie jak mniej więcej lepić świnki,to naprawdę bardzo łatwe-najwięcej ,,świńskiej urody''-daje ten ryjek-wystarczy że rozpłaszczy się na środku małą kuleczkę-i już każdy wie,że to stworzonko to musi być świnka;)))
Bardzo Wam wszytkim dziękuję za tak miłe komentarze-i przesyłam pozdrowionka!Aga
-
2009/07/07 12:32:52
nie no wspaniałe te prosiaczki :)
-
2009/07/09 18:11:24
świetne :)
-
2009/10/20 12:58:18
Boże wspaniale sa te prosiaczki. Niedlugo mam urodziny mojej najmłodszej kuchareczki! więc chyba trzeba bedzie się wziąc za robote prosiaczkow. Tylko ak je zrobic?? Do mnie trzeba na chłopski rozum :))
Pozdrawiam
Kuchareczka
www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
-
2012/03/08 11:09:57
a ile mąki?
-
agnieshia
2012/03/08 18:11:45
przepraszam faktycznie przeoczenie-mąki tyle samo co cukru-150g.pozdrawiam!
Durszlak.pl