Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowa Babka

Wróciłam po długiej nieobecności tutaj.
Przynajmniej na jakiś czas mogę się oderwać trochę od obowiązków-bo już po sesji;)))
Piekłam wczoraj babkę czekoladową-więc dziś wklejam przepis.
To przepis na duża formę babkową z kominkiem.
Co prawda zbyt długo przetrzymałam ją w piekarniku i spiekła się odrobinę,ale mimo to ma powodzenie;)
Koniecznie nie zapomnijcie o dodatku alkoholu-
wydobywa smak i aromat czekolady,babka nie jest sucha.
Konfitura morelowa też jest jak najbardziej wskazana-
szczególnie jeśli komuś tak jak mi-
przydarzy się ,ze przetrzyma babkę w piekarniku.
Konfitura zmiękcza skórkę i dodaje fajnego kwaskowatego posmaku słodkiej czekoladzie.

45 dag. cukru,
40 dag. masła,
12 jajek,
55 dag. mąki,
11.5 dag. mąki ziemniaczanej,
4.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
22 dag. czekolady pitnej(nie granulowanej),
konfitura morelowa lub dżem,
ok.2-2.5 czekolady,
duży cukier waniliowy(podwójna porcja),
4-5 łyż. rumu,
szczypta soli,
masło i tarta bułka do formy.

Utrzeć masło na puch,dosypując powoli cukier i cukier waniliowy.
Przesiać razem obydwie mąki i sproszkowaną czekoladą pitną,oraz proszek do pieczenia.
Dodać do masy maślanej szczyptę soli i miksując wbijać po jednym jajku.
Każde następne jajko wbijać dopiero wtedy ,gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Gdyby masa się warzyła-wsypać trochę mąki.
Ja zwykle dodaję 1 jajko-miksuję,a następnie 1 łyżkę mieszanki mącznej...
Na końcu dodać rum.
( Jeśli nie mamy akurat rumu,zastąpmy go koniecznie jakimś alkoholem -może to być brandy,lub nawet zwykła wódka)
Przygotować formę z kominkiem.
Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika.
Piec ok.1 -1.20 h. w temp. 180 st.
Podgrzać konfiturę morelową-przetrzeć przez sitko lub zmiksować końcówką tnącą miksera.
Posmarować całe ciasto konfiturą.
Odstawić.
W tym czasie rozpuścić na parze czekoladę z 1 łyż.masła.
(jeśli wolimy bardziej miękkie polewy,dolać też odrobinę mleka,ale nie jest to konieczne)
Polać babkę roztopioną czekoladą-wystudzić.
środa, 18 lutego 2009, agnieshia

Polecane wpisy

  • Babeczka do kawy-z chrupiącą nutką

    Szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Minimalny czas przygotowania. Pachnie cynamonem i orzechami,jest wilgotna i bardzo smaczna. Zapach cynamonu i korzeni

  • Babka mocno cytrynowa

    Polecam-jest pyszna!Żółciutka jak puszek małych kurczątek i tak samo puszysta. Pyszna babeczka cytrynowa. Kolor to w dużej mierze zasługa wiejskich jajek-którym

  • Baba Drożdżowa Luksusowa

    Może ktoś z Was ma w domu lub słyszał o książce ,,Ciasta,ciastka,ciasteczka''-p.Ćwierciakiewiczowej??? U mnie w domu jest-co prawda już bez okładki,strony dawno

Komentarze
2009/02/18 14:45:16
Agnieszko, babka wygląda przepysznie ! I jaka mocno czekoladowa, w saam raz na Czekoladowy Weekend, który organizuje Bea :)))
Długo Cie nie było , mam nadzieje,ze teraz zostaniesz na dłużej :))
-
2009/02/18 23:15:04
Gdzie Ty sie podziewalas?;) Fajna babka:D
-
agnieshia
2009/02/19 08:37:42
;)))ja też mam taką nadzieję!
Podziewałam się między zeszytami i wykresami;),moze jakoś wypoczną trochę do następnego zjazdu.Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
-
2009/04/16 10:46:08
Ale dostojna, czekoladowa baba :) Szkoda ze juz po swietach...
Durszlak.pl