Blog > Komentarze do wpisu

Staropolski Piernik

Ponad miesiąc temu nastawiłam ciasto na piernik staropolski...
Ponieważ mieszkam w bloku(niestety;(((),przechowywanie go w piwnicy nie miało szans na powodzenie,
toteż przesiedział sobie cichutko ,ciepło okryty na dolnej półce lodówki
-mimo ,że nie było to zbyt polecane w oryginalnym przepisie -miejsce.
Wszystkim tym którzy podobnie jak ja nie mają lepszego miejsca
jak lodówka do przechowania tego ciasta,
mogę spokojnie powiedzieć ,że jest to równie dobre miejsce jak chłodna spiżarka czy też piwniczka.
Piernik wyszedł wspaniały!
Upiekłam go tydzień temu,po dwóch dniach przełożyłam powidłami i białym kremem.
Potem oblałam czekoladą.
Od tego czasu siedzi sobie owinięty folijką-
sądzę ,że przez etap ,,mięknięcia''po upieczeniu też już przeszedł.
Cieszę się ,że wreszcie nie przegapiłam momentu nastawienia ciasta i jak tylko będę mogła,
to zamierzam jeszcze wielokrotnie korzystać z tego przepisu.
Polecam z czystym sumieniem!
Przepis istnieje na wielu stronach internetowych,wystarczy wklepać hasło-,,piernik staropolski
-a oto jedna z nich
Piernik

0,5 l. miodu
2 niepełne szklanki cukru,
kostka margaryny,
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej ,
3 jajka,
3 łyżeczki sody,
1/2 szklanki mleka,
szczypta soli,
2 opakowania przypraw do piernika,
bakalie:orzechy,rodzynki,suszone żurawiny.
Dodałam też 2 płaskie łyż. ciemnego kakao,oraz rozpuszczoną w odrobinie wody-kawę.(ok.3 łyżeczki)
Miód z margaryną i cukrem-ogrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia się cukru.
Odstawiamy aż przestygnie.
Dodajemy mąkę z przyprawami,sodę z mlekiem,sól,jajka. Wlewamy kawę i wsypujemy kakao.
Całośc wyrabiamy.Wsypujemy bakalie.Znów wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na kamionkowego garneczka lub emaliowanej czy szklanej miski,przykrywamy ściereczką ,jeśli folią-to niezbyt szczelnie.
Po 3-4 tygodniach piernik należy wystawić na kilka godzin z chłodnego miejsca-żeby się ogrzał.
Następnie dzielimy na placki i pieczemy pojedyńczo,albo od razu całość .
Gotowe ,wystudzone placki odkładamy owinięte folią ,żeby zmiękły(kilka dni).
Potem smarujemy powidłami lub kremem i składamy.Całość oblewamy czekoladą.

Smacznego!!!

poniedziałek, 22 grudnia 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tatrzańska Szarlotka

    Pyszna szarlotka! Piekłam ją już jakiś czas temu, ale nie tylko jeden raz;) Przepis znalazłam na blogu u Kasi i polecam go wszystkim ! Jest wspaniała- zachwyca

  • Marchewkowe Ciasto

    Znane i coraz częściej doceniane ciasto. Długo się zbierałam żeby wypróbować ten przepis-no bo jakim cudem ciasto z marchwią ma być dobre?;))) A właśnie jest!Je

  • Domowe Phyllo

    Przeszukałam sporo stron-zanim odważyłam się spróbować stworzyć phyllo. Najwięcej czasu zabiera ,,wyciąganie''ciasta. Im cieńsze ciasto-tym bardziej chrupiące i

Komentarze
atina_bc
2008/12/23 07:48:04
Też sobie w tym roku nastawiłam ten piernik i teraz już tylko czeka na degustację;) Pozdrawiam serdecznie i świątecznie:)
-
agnieshia
2008/12/24 14:25:33
Witaj Atinko!
Pierwszy raz nastawiałaś?Bo ja pierwszy i nie byłam zbyt pewna czy warto...teraz już wiem,że dobrze zrobiłam;)))
A naleweczka sobie stoi i nabiera mocy ,a pachnie faktycznie ekstra!
Ściskam świątecznie!
-
majanaboxing
2008/12/27 12:19:11
Och, pięknie Ci wyszedł! :)) Pozdrawiam.
-
2008/12/27 20:17:24
Wszedzie pierniki;) Piekny
-
atina_bc
2008/12/28 08:15:33
Pierwszy raz nastawiłam ten piernik i też byłam pełna obaw;) Ale jest pyszny. Nalewkę zlałam wczoraj - jest pyszna i bardzo mocna;) Postanowiłam sobie buteleczkę schować gdzieś głęboko w piwnicy i wypróbować po dłuższy leżakowaniu - zobaczymy. Strega pisała, że jej nalewka po roku leżakowania (oczywiście już po zlaniu) była zabójczo pyszna:)
-
2008/12/30 21:37:47
Ale światecznie :) Może się wreszcie przekonam do piernika...
-
atina_bc
2008/12/31 11:05:22
Agnieshiu życzę Ci udanej zabawy sylwestrowej i dużo szczęścia w Nowym Roku!
-
2008/12/31 14:25:43
Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej rodziny!
-
2009/01/01 21:04:55
Pyszny piernik, Twój wygląda świetnie!
Pomyślnośności w Nowym Roku!
Durszlak.pl