Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe Ciasto

Znane i coraz częściej doceniane ciasto.
Długo się zbierałam żeby wypróbować ten przepis-no bo jakim cudem ciasto z marchwią ma być dobre?;)))
A właśnie jest!Jest pachnące,wilgotne,ma fajny kolor i nie łatwo je zepsuć.
Bałam się troszkę ,że dodatek marchewki sprawi,że wszystko klapnie- i będzie piekny zakalec.
Na szczęście obawy okazały się całkiem bezpodstawne,
a ciacho jest bardzo smaczne.
Skorzystałam z podobnego przepisu co
Kasia,zastępując jedynie brązowy cukier-zwykłym białym,a polewę z czekolady-białą polewą serkową.Na przyszłość jedynie zrobię polewę z większej ilości serka,bo z podanej w przepisie-jest ciut ,,przymało''....Przepis-stąd

2 jaja
200 g brązowego lub białego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli (ja wzięłam tylko duża szczyptę soli)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
250-300 g cukru pudru, 100 g serka kremowego, 50 g masła, dodałam też odrobinę soku z cytryny-dla przełamania słodyczy...

Ubić jajka z cukrem aż masa będzie gładka i puszysta.Ubijać na wysokich obrotach, dolewając ciągłym, cieniutkim strumieniem -olej. Do masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać całość. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie wymieszać łyżką.Wlać do tortownicy lub keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Wystudzić .Przekroić na 2 części. Spód posmarować ok.1/3 ilości polewy. Przykryć drugą połową i całość posmarować resztą polewy.
Polewa: Utrzeć serek z masłem i cukrem pudrem na gładką masę.
Wstawić do lodówki aby polewa lekko zgęstniała.

Smacznego!
poniedziałek, 01 grudnia 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tatrzańska Szarlotka

    Pyszna szarlotka! Piekłam ją już jakiś czas temu, ale nie tylko jeden raz;) Przepis znalazłam na blogu u Kasi i polecam go wszystkim ! Jest wspaniała- zachwyca

  • Staropolski Piernik

    Ponad miesiąc temu nastawiłam ciasto na piernik staropolski... Ponieważ mieszkam w bloku(niestety;(((),przechowywanie go w piwnicy nie miało szans na powodzenie

  • Domowe Phyllo

    Przeszukałam sporo stron-zanim odważyłam się spróbować stworzyć phyllo. Najwięcej czasu zabiera ,,wyciąganie''ciasta. Im cieńsze ciasto-tym bardziej chrupiące i

Komentarze
2008/12/02 08:38:21
Agnieszko, uwielbiamy marchewkowe ciasto! :)) Pięknie się prezentuje Twoje. Pozdrawiam :))
-
agnieshia
2008/12/02 10:13:21
Bardzo Ci dziękuję Majanko!Jak miło że nadal do mnie zagladasz,mimo tych moich przestojów w dodawaniu przepisów...Z całego serca pozdrawiam!
-
2008/12/02 10:50:01
Oj, Agniesieu, nawet sobie nie wyobrażasz, jak trafiłaś w mój smak! Ubóstwiam marchewkowe ciasto! A jeszcze z taką warstewka serka... Mniam :)
-
agnieshia
2008/12/03 17:48:28
Bardzo się cieszę Kasiu!
Właśnie na Twoim blogu widziałam podobne z takimi fajnymi serduszkami...Super.
Pozdrawiam
-
olla.olla
2008/12/04 19:12:17
Znam podobny przepis, tyle ze marchewkę dawkuje się na szklanki a nie na wagę, co ułatwia sprawę . Ponadto dodam, że najczęściej zamiast trzeć marchew używaam wytłoczyn z sokowirówki po zrobieniu soku marchwiowego. Wcześniej zawsze lądowały w koszu. Tak czy siak marchewkowe ciasto wymiata :)
Durszlak.pl