Blog > Komentarze do wpisu

Domowe Phyllo

Przeszukałam sporo stron-zanim odważyłam się spróbować stworzyć phyllo.
Najwięcej czasu zabiera ,,wyciąganie''ciasta.
Im cieńsze ciasto-tym bardziej chrupiące i delikatne-upieczone już gotowe wypieki.
Ja robiłam z tego ciasta babeczki(ze stronki Diany)-na które przepis wstawię wyżej...
Mówi się ,że prawdziwego phyllo nie da się stworzyć w domu...czy ja wiem?
Jeśli mamy czas i sporo cierpliwości-uzyskamy to czego oczekujemy.
Większy problem byłby z uzyskaniem kataifi-odmiany ciasta phyllo-które co prawda jest również ciastem ,,kluskowym''ale nadana mu forma
-sprawia ,że niewiele osób jest w stanie stworzyć w domu.
Można je spotkać w większych sklepach-obok zamrożonego ciasta francuskiego i właśnie phyllo-i ja bym je nazwała jadalnymi anielskimi włosami.
Przypomina bowiem cieniuchne,zwinięte niedbale makaronowe gniazdka.
Używane do przygotowania tradycyjnej arabskiej kunafy.
Jeśli ktoś chce się pokusić -przepis na kunafę znajdziecie również na stronce Diany(z wykorzystaniem gotowego półproduktu oczywiście;)))
Smacznego!


ok. 40 dag mąki,
1 łyżeczka soli,
ok. 150 ml. ciepłej wody,
ok. 2.5-3 łyż. oleju.

Mąkę przesiać ,zmieszać z solą.
Dolewając wodę-zagnieść dość twarde ciasto.
Nastepnie zwilżając rece olejem-zagniatać nadal- aż zużyjemy cały olej.
Ciasto nabierze elastyczności.
Należy je przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki- aby odpoczęło.
Po upływie tego czasu-dzielimy ciasto na ok.5-7 kawałków.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek-na posypanym mąką kukurydzianą blacie.
NIE ROZWAŁKOWYWAĆ NAZBYT CIENKO-BO PLACKI ZESCHNĄ I BĘDĄ SIĘ KRUSZYĆ PRZY DALSZEJ OBRÓBCE.
Każdy rozwałkowany placek szczelnie przykrywać folią-nie wolno dopuścic do wyschnięcia!!!
Następnie wyjmować po jednym placku i rozciągać delikatnie dłońmi- podkładając je po spód placka.
Rozciągniete dobrze ciasto powinno być cieniutkie niczym kartka papieru, tak żeby prześwitywało- szczególną uwagę należy zwrócić na brzegi-gdyż te zwykle pozostają najgrubsze.

Nie przejmujmy się ,jesli zrobi nam się jedna lub dwie dziurki- po złożeniu arkuszy-i tak będa one niewidoczne;)
Rozciagnięte placki odkładać na bok-przykrywając dokładnie folią lub ręcznikiem.
Przed pieczeniem jeden płat ciasta posmarować roztopionym masłem i obficie posypać brązowym cukrem trzcinowym lub cukrem pudrem (ostatecznie kryształem).
Przykryć kolejnym płatem ciasta-znów posmarować masłem i posypać cukrem-
i tak aż do wykorzystania wszystkich arkuszy ciasta.
Wycinać potrzebne kształty ciasta i wykładać nimi foremki-nie dociskać!!!
Jeśli robimy strudel-zwijamy całe posmarowane nadzieniem ciasto jak roladę.
czwartek, 19 czerwca 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tatrzańska Szarlotka

    Pyszna szarlotka! Piekłam ją już jakiś czas temu, ale nie tylko jeden raz;) Przepis znalazłam na blogu u Kasi i polecam go wszystkim ! Jest wspaniała- zachwyca

  • Staropolski Piernik

    Ponad miesiąc temu nastawiłam ciasto na piernik staropolski... Ponieważ mieszkam w bloku(niestety;(((),przechowywanie go w piwnicy nie miało szans na powodzenie

  • Marchewkowe Ciasto

    Znane i coraz częściej doceniane ciasto. Długo się zbierałam żeby wypróbować ten przepis-no bo jakim cudem ciasto z marchwią ma być dobre?;))) A właśnie jest!Je

Komentarze
2008/06/19 11:33:11
Filo? Sama? Nie wierzę!!! I podziwiam z całej duszy! :)
-
2008/06/19 14:22:42
Szkoda, że w Polsce jeszcze naprawdę trudno jest kupić ciasto filo. Do dzis pamiętam jego smak z chorwacko-czarnogórskich wypieków. To bardzo popularne ciasto na Bałkanach, tyle że tam nikt właściwie go nie robi sam, bo jest dostępne w sklepach non stop, no i piekarenki prześcigają się w róznych kombinacjach z jego udziałem. Fajnie, że pokazałaś ten przepis, może wreszcie kiedyś spróbuję zrobić to ciasto własnoręcznie:))
-
2008/06/19 14:29:43
Podziwiam, ja to chybabym nigdy nie znalazla tyle czasu i cierpliwosci zeby zrobic to ciasto;)
-
agnieshia
2008/06/20 09:02:07
Dzięki Dziewczyny!Trochę papraninki z tym ciastem jest-to fakt.Pewnie,że za pierwszym razem nie zrobiłam wszystkiego zbyt idealnie-trafiały się grubsze kawałki -co po upieczeniu były zbyt twarde.Ale te cieniutkie,chrupiące listki wynagradzały niedociągnięcia.
No i pamiętam ,że przyszło mi do głowy żeby zwilżać płaty ciasta(coby nie wyschły hehhee)-głupi pomysł!-ciasto mi rozmiękło i nie nadawało się do niczego;)))Ale najlepiej uczyć się na własnych błędach-nie tylko w kwestii kulinarnej....
-
2008/06/23 19:45:55
A będzie ciąg dalszy ?Chodzi mi jak wykorzystać to ciasto pozdrawiam
-
2008/06/25 13:12:53
Podziwiam! Jest bardzo cieniutkie, a ile przy nim pracy. Agnieszko podpowiedz do czego uzywa się tego ciasta , bo ja szczerze mowiac nie mam pojecia i nawet nie wiedzialam,ze takie ciasto istnieje :)
-
agnieshia
2008/06/26 10:23:37
hej Majanko-ciasto można wykorzystać do wszystkiego-pod warunkiem ,że będzie ono stanowić opakowanie-tzn.babeczki,paszteciki,strudle,-ale wszystko z nadzieniem-słodkim lub słonym.Margot wkleiłam przepis na babeczki z mascarpone,ale tak jak napisałam można kombinować.
Pozdrawiam Was serdecznie!
-
k0m0r
2008/06/29 12:43:24
To ja mam w takim razie kilka pytań :)
Ile czasu zajęło Ci w sumie przygotowanie filo?
Czy z takiego "domowego" filo da się zrobić baklavę?
-
agnieshia
2008/06/30 13:16:17
Witaj!'
Pewnie moja odpowiedź wyda się niezbyt kompetentna ale odpowiem szczerze-z jednej nie wiem czy można go użyć do przygotowania baklawy-bo sama nie próbowałam(i to jedyny powód)-ale z drugiej strony wydaje mi się że jak najbardziej(w końcu jest ciastem którego używa się do baklawy)-jedyny problem to się odważyć;)))
Ile czasu mi to zajęło-razem z oczekiwaniem na ,,odpoczynek''ciasta i pieczeniem-ok.4-5 godzin-z tego co pamiętam-bo przygotowywałam ciasto jeszcze w zeszłym roku...pozdrawiam
Durszlak.pl