Blog > Komentarze do wpisu

Pudding z Czarnymi Wiśniami.

Ciasto to upiekłam z czystej ciekawości-,,jakżesz taki pudding może smakować''.
Ogólnie smak ok-chociaż ja za bardzo nie przepadam za aż tak ,,ciężkimi'' ciastami.
Lubię np. bajaderki,brownies także ,ale pudding ma jednak trochę inną konsystencję.
Chyba przymiotnik ,,ciężki''najlepiej odzwierciedla charakter tego ciacha-do tego dość sycący-dodatek chleba robi swoje.
Wiśnie-są tu niezbędnym dodatkiem-i dobrze gdy jest ich dużo-dodają tego czegoś,przełamują lekko mdły smak masy chlebowej.A poza tym dzięki nim ciasto ładniej się prezentuje.

Mi osobiście ten pudding specjalnie nie przypadł do gustu,choć wychodzę z założenia ,że wszystkiego należy spróbować
-chociażby dlatego żeby mieć rozeznanie i wiedzieć o czym się mówi-w razie ewentualnych ,,rozmów kulinarnych'';)
Ponieważ każdy ma inny gust i smak-zamieszczam ten przepis-a może znajdzie swego wielbiciela;)))
-albo po prostu Ktoś podobnie jak ja spróbuje z ,,czystej ciekawości''.... ;D

Spód Kruchopodobny

Nadzienie:
160 g białego chleba tostowego-bez skórki(ok.7-8 kromek) -pokrojonego w kostkę...
220 ml. mleka,
duża szczypta cynamonu,
skórka z 1/2 cytryny,
100 g masła,
130 g cukru,
4 jajka,
100 g zmielonych na mączkę migdałów,
30 g mąki ziemniaczanej,

ok.500-600 g ciemnych wiśni z soku-bez pestek(odsączyć dobrze przed użyciem)

Dzień wcześniej-najlepiej na wieczór-zalać chleb tostowy-mlekiem.
Odstawić do lodówki-pod przykryciem.
Tego samego dnia-można przygotować kruchopodobny spód
-włożyć do lodówki- owinięty folią.
Następnego dnia-wylepić nim cała tortownicę-łącznie z bokami.Wstawić do zamrażarki.

W tym czasie przygotować nadzienie:
-Utrzeć masło z cukrem-100 g.,cynamonem,skórka z cytryny.
-Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku-ucierajac.
-Dodać mielone migdały -dobrze zmiksować całość.
-Wmieszać rozmoczony i dobrze rozdrobniony chleb z mlekiem.
-Ubić białka ze szczypta soli i pozostałym cukrem-
b. delikatnie wymieszać z masą,dodając jednocześnie makę ziemniaczaną.
-Na końcu wsypać większość wiśni(odkładając ok.1/3 do posypania wierzchu)

Nałożyć masę puddingową-do schłodzonej dobrze tortownicy z ciastem.
Wierzch posypać odłożonymi wiśniami...
Natychmiast wstawić do piekarnika-rozgrzanego do 180 st.
Piec aż patyczek wbity w środek masy puddingowej-po wyjęciu będzie suchy
.

czwartek, 24 kwietnia 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tatrzańska Szarlotka

    Pyszna szarlotka! Piekłam ją już jakiś czas temu, ale nie tylko jeden raz;) Przepis znalazłam na blogu u Kasi i polecam go wszystkim ! Jest wspaniała- zachwyca

  • Miodowo-Morelowe

    Pyszne,pachnące ,złociste,a przede wszystkim szybkie! Miód karmelizuje podczas pieczenia-i w smaku ciasto jet lekko karmelowe i soczyście owocowe. Myślałam,że b

  • Tort owocowy z truskawkami

    Przepyszny,lekki torcik owocowy. Tu-z truskawkami,ale można wykorzystać inne owoce, a do masy dodać innąniż truskawkowa-galaretkę. Biszkopt-z dowolnego,ulubione

Durszlak.pl