Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa Rolada z Malinami*

Pewnie wspominałam,że kocham ciasta drożdżowe-i to już za sam zapach.
Ta rolada pachnie jeszcze dodatkowo latem;)
Polecam aby nie żałować cukru pudru na gotowe już ciacho-
maliny bowiem trochę kwaśnieją podczas pieczenia(szczególnie kwaskowate będą te mrożone).
Nie posypuję cukrem malin przed pieczeniem
-puściłyby zbyt dużo soku-a nie o to przecież chodzi...

2.5 szkl. mąki,
duża szczypta soli,
1 jajko,
1 żółtko,
3-4 łyż. cukru,
4 dag. drożdży,
1/2 szkl. mleka,
ok.40-50 dag malin,(mogą być mrożone)
cukier puder,
dla chętnych:bita śmietanka.

Zarobić ciasto drożdżowe z podanych składników:
Przesiać mąkę,zrobić na środku dołek,wkruszyć do niego drożdże,
zasypać cukrem,zalać częścią ciepłego mleka,lekko zasypać mąką.
Odstawić na 5 minut,pod przykryciem.
Dodać jajko i żółtko,resztę mleka,zagnieść ciasto-
przykryć odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść-rozwałkować jak na makowiec (niezbyt cienko)
Wysypać maliny-dosyć równomiernie.
Zwinąć w roladę-przykryć ściereczką-odstawić na 5-10 minut.
Posmarować wierzch ciasta rozmąconym żółtkiem.
(albo żółtkiem roztrzepanym z łyż. mleka)
Koniecznie ponakłuwać widelcem-żeby ciasto podczas pieczenia nie pękało.
Piec w temp. 180 st.-aż ładnie zbrązowieje.
Po dokładnym wystudzeniu kroić w plastry-
i obficie posypywać wierzch każdej ,,kromeczki'' cukrem pudrem.
czwartek, 10 kwietnia 2008, agnieshia

Polecane wpisy

  • Tatrzańska Szarlotka

    Pyszna szarlotka! Piekłam ją już jakiś czas temu, ale nie tylko jeden raz;) Przepis znalazłam na blogu u Kasi i polecam go wszystkim ! Jest wspaniała- zachwyca

  • Miodowo-Morelowe

    Pyszne,pachnące ,złociste,a przede wszystkim szybkie! Miód karmelizuje podczas pieczenia-i w smaku ciasto jet lekko karmelowe i soczyście owocowe. Myślałam,że b

  • Tort owocowy z truskawkami

    Przepyszny,lekki torcik owocowy. Tu-z truskawkami,ale można wykorzystać inne owoce, a do masy dodać innąniż truskawkowa-galaretkę. Biszkopt-z dowolnego,ulubione

Komentarze
2008/04/10 13:44:58
Ta rolada wyglada bosko, tak letnio i dodatkowo ten drozdzowy zapach, mmm... musi byc przepyszna! :) Pozdrawiam.
-
2009/03/10 08:33:39
Agnieszko, mam mrożone maliny i ochotę na tę roladę. Nie wiem czy maliny mam rozmrozić czy dać takie zamrożone?
-
agnieshia
2009/03/11 11:18:37
cześć Krysiu!
Ja dałam mrożone-w gorącym piekarnku się rozmrożą napewno;)
Ale koniecznie musisz mieć jakiś dodatek bardzo słodki,czy to lukier,czy cukier,a najlepiej każdą ukrojoną kromeczkę jeszcze posypywać cukrem-bo naprawdę jest to dość kwaskowe.pozdrawiam serdecznie!
-
2009/03/12 20:08:45
Bardzo Ci dziękuję Agnieszko za odpowiedź. Leżą sobie te moje maliny w zamrażalniku i nie miałam pojęcia co z nich zrobic.
Durszlak.pl