Blog > Komentarze do wpisu

Puch Anielski

Babeczka z samych białek-idealny wypiek gdy zużyliśmy sporo żółtek do innego wypieku,kremu czy czegoś-tam-innego;)
Zwykle białka trafiają do zlewu w takich przypadkach...żeby to zmienić zamieszczam ten prosty przepis jaki znalazłam na stronie Diany(znajdziecie adres wśród moich ulubionych stron).
Ciasto sprężyste,lekkie ,zdecydowanie jaśniejsze od tradycyjnych bab na żółtkach-
może przez to kojarzy mi się z puchem anielskich piór;)))

Przepis wstawiam w kategorii ,,Puchate i miękkie''-ciacho można bowiem upiec w każdej formie-niekoniecznie nadając mu kształt babki-choć ten chyba najlepiej się prezentuje....

1 szkl. i 2-3 płaskie łyż. mąki,
1 3/4 szkl. cukru pudru,
14 białek,
1/3 łyżeczki soli,
1.5-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżeczki soku z cytryny,
1.5 łyżeczki skórki z cytryny.

Przesiać razem mąkę i 1 szkl.cukru pudru.
Zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny i wycisnąć sok.
Ubić białka z solą na puszystą pianę-ale niezbyt sztywną.
Dodać proszek do pieczenia. Ubić.
Cały czas ubijając dodawać powoli 3/4 szkl. cukru pudru,sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Do dobrze ubitej masy dodawać po 1/3 mieszanki mączno-cukrowej -mieszać delikatnie łyżką.
( NIE UŻYWAĆ JUŻ MIKSERA!!!!)
Ostrożnie wyłożyć masę do formy wysypanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piec na złocisty kolor.
(z braku formy ,,anielskiej''-upiekłam ciasto w typowej formie babkowej. Ilość składników można oczywiście zmniejszać -w zależności ile mamy białek do dyspozycjii-mi zostało akurat 14 z pieczenia drożdżowej babki luksusowej(przepis później);)))

środa, 12 grudnia 2007, agnieshia

Polecane wpisy

  • Czekoladowa Babka

    Wróciłam po długiej nieobecności tutaj. Przynajmniej na jakiś czas mogę się oderwać trochę od obowiązków-bo już po sesji;))) Piekłam wczoraj babkę czekoladową-w

  • Babeczka do kawy-z chrupiącą nutką

    Szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Minimalny czas przygotowania. Pachnie cynamonem i orzechami,jest wilgotna i bardzo smaczna. Zapach cynamonu i korzeni

  • Babka mocno cytrynowa

    Polecam-jest pyszna!Żółciutka jak puszek małych kurczątek i tak samo puszysta. Pyszna babeczka cytrynowa. Kolor to w dużej mierze zasługa wiejskich jajek-którym

Komentarze
2007/12/12 12:49:06
Ale pięknie wygląda! Naprawdę anielsko i naprawdę jak puch :)
-
adrijah
2008/03/22 13:42:29
Właśnie piekę drugi puch :) Bo wyszło go za dużo na moją formę do babki ;) Jak się uda, to jutro wrzucę na bloga
-
2009/09/22 19:02:25
ja mam 37 żółtek, robiłam adwokata, no ale dzieki za przepis , pozdrawiam
-
agnieshia
2009/09/24 09:46:36
Wow!Hanitko-to chyba sporo tego adwokata zrobiłaś;)))
Chętnie bym wypiła kieliszeczek-napewno jest pyszny!
pozdrawiam
-
2010/01/23 07:19:56
Czy do tej babki aby napewno nie daje się żadnego tłuszczu???
Durszlak.pl