Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na kruchym spodzie*

Najzwyklejszy sernik podobny do tych serników jakie na sztuki lub na wagę można kupić w cukierni.
Lubię ciastka cukiernicze-a serniczek krakowski jest jednym z tych ulubionych-raczej z rodzaju cięższych,tradycyjnych-pachnie Świętami i musi mieć sporo rodzynek.
Lekkie serniki przypominające piankę są smaczne,ale jednak to już co innego...
Sernik a'la krakowski


SPÓD:(do wyboru)

1 wersja-

30 dag herbatników,
20 dag masła,
3 dag cukru.

Pokruszyć herbatniki,zagnieść z resztą składn.Schłodzić. Wylepić formę-wstawić do lodówki.

2 wersja-
10 dag masła,
20 dag mąki,
1/2 szkl. cukru pudru.

Zagnieść.Schłodzić.Wylepić formę.Ponakłuwać widelcem i do lodówki.
Ilość na dość cienki spód.
Jeśli ktoś lubi grubiej ciasto kruche- radzę zrobić z podwójnej porcji.

MASA:

1 kg. sera tłustego lub śmietankowego,
1/3 -1/2 kostki masła,
7 żółtek,
1 szkl. cukru,
7 białek,
szczypta soli,
budyń waniliowy(śmietankowy),
1 łyż. mąki ziemniaczanej,
kilka kropli aromatu(waniliowy),
rodzynki namoczone najlepiej w rumie lub w wódce.

WIERZCH:

10 dag. masła,
20 dag mąki,
1/2 szkl. cukru pudru.
-Zagnieść ,schłodzić.
1 roztrzepane żółtko do posmarowania.

LUKIER:
1 szkl. cukru pudru,
kilka kropli aromatu rumowego,
ciepła woda.
kilka kropli soku z cytryny
Utrzeć.

Zmielić dwukrotnie ser.
Zmiksować masło na pianę-utrzeć z serem.
Utrzeć żółtka z cukrem,ewentualnie cukrem waniliowym.Dodać do sera.
Kolejno wmiksować budyń i mąkę,oraz zapach.
Białka ubić ze szczyptą soli-na sztywną pianę-ostrożnie wmieszać do masy.
Wyłożyć masę na kruchy spód.
Na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków kruchego ciasta.

WIERZCH:
Kruche ciasto rozwałkować miedzy dwoma płatami folii.
Wykroić radełkiem paski .
Układać na cieście.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Piec całość w temp. 180 st. przez ok. 1 h i 40 minut,aż wierzch zbrązowieje.
Jeszcze ciepłe polukrować-i tu dwie możliwości-ja lukrowałam tylko paseczki,ale można i całość.
Oprócz tego można polukrować paseczki,a w wolne kwadraciki wyłożyć wiśniową konfiturę.
>>>UWAGA:nie smarujmy żółtkiem ciasta serowego pomiędzy paseczkami- po upieczeniu jest niesmaczne z wierzchu.

poniedziałek, 15 października 2007, agnieshia
Durszlak.pl