Blog > Komentarze do wpisu

Cipeczki z jabłkiem - od Eli

Wiele osób prosiło mnie o przepis na ciasteczka-które dały się poznać pod fikuśną nazwą,,cipeczki''.
Przepis wraz z tytułem dostałam od siostry-za co dla niej olbrzymi buziak;* -bowiem ciacha robią furorę!
Było wiele spięć z powodu nazwy(choć moim zdaniem-to że coś nazywa się tak a nie inaczej to nie znaczy zaraz ,że tak samo smakuje jak się nazywa...no ale każdy może myśleć co mu się podoba,prawda?;)-a tak na marginesie nazwa jest trafiona,jakby nie patrzeć;)
Zapewniam ,że ciacha są pyszne-i warte minimalnej pracy jaką trzeba włożyć w ich wykonanie.
Biorąc się za nie pierwszy raz myślałam że zajmie mi to sporo czasu- i byłam mile zaskoczona-bo jest inaczej!
Ciasto można przygotować dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem-tak jak jest to podane w przepisie,ale wiem z własnego doświadczenia i doświadczenia osób które wypróbowały ,że wystarcza mu również dwie godzinki pobytu w lodówce-a ciacha wcale nie tracą na jakości.
Aha-wiele osób wypróbowało wersję z innymi owocami-
ananas,brzoskwinia,morela,truskawka i inne.
Najlepiej poza jabłuszkiem-sprawdza się brzoskwinia i truskawka...ale to zależy oczywiście od indywidualnego smaku...


-35 dag mąki
-1 dag drożdży
-pół łyżki cukru
-szczypta soli
-10 dag śmietany
-20 dag masła
-1 jajo
-1 żółtko

-jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-
w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)-
jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść.
Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki (wielkości - ok.10 cm.),
wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )
,ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.

Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem i piec na złoto w temp.180 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie)
środa, 17 października 2007, agnieshia

Polecane wpisy

  • Drożdżowe Rogaliki

    ...i nie tylko.Nadajcie ciastu drożdżowemu taki kształt-na jaki macie akurat ochotę. Świeża drożdżówka,niekoniecznie z dodatkami,ale koniecznie ze szklanką mlek

  • Marmurki Czekoladowe

    Upiekłam wreszcie ciasteczka,na które od dawna miałam ochotę-a które są znane na innych blogach jako ,,popękane ciasteczka czekoladowe''. Są pyszne! Mocno czeko

  • Bajaderki

    I pomyśleć ,ze kiedyś nie lubiłam tych ciastek;) Teraz gdy nachodzi mnie ochota na ciastka cukierniane,nie może wśród niech zabraknąć bajaderki! Ta przygotowywa

Komentarze
2007/11/01 23:08:20
Plecam robilam te ciastezka kilka razy jakis czas temu i moge powiedziec ze sa swietne,robilam juz z roznymi owocami
-
2007/11/11 17:59:20
Piekłam te ciasteczka wielokrotnie, ale na bazie innego ciasta - jeszcze bardziej prostszego i chyba szybszego.
Ja daję tylko 3 sładniki: mąkę (0,5kg), ser biały - mielony (0,5kg) i kostkę masła. Wszystko wyrabiam na gładką masę (którą podobnie można przechować w lodówce do następnego dnia), potem dzięlę na części, rozwałkowuję jak na pierogi, wykrawam kółeczka, układam jabłuszka i sklejam w dwóch miejscach. Pudruję po upieczeniu i nazywam ciasteczkami lub omlecikami z jabłkiem.
-
2008/01/09 13:18:36
Cipeczki mają wszystkie ciastka pod sobą. Należy je robić z co najmniej podwójnej porcji, a i tak szybko znikną.
Te podane przez ajrin57 może nie są złe, ale na pewno nie zdadzą egzaminu konkurując z cipeczkami
-
agnieshia
2008/05/06 16:23:50
Bardzo się cieszę ,że Wam smakują!Od czasu gdy dostałam ten przepis-to są najczęsciej pieczone ciastka i najlepsze jakie do tej pory piekłam!
pozdrowienia serdeczne dla Was
-
usmiecham-sie
2008/09/11 22:56:44
Agnieszko, a jaka smietana? kremowka czy zwykla: 12 czy 18? I czy da sie je zrobic bez wsadzania do lodowki na noc (ciasta) czy jednak straca na smaku?
-
agnieshia
2008/09/11 23:46:48
Usmiecham-się -ja daję 18% gęstą.
Da się zrobić z krótszym odpoczynkiem w lodówce;)-2 godzinki tez wystarczą.
Numer z nocką był chyba przewidziany dla osób mających mało czasu-potem na drugi dzień tylko formowanie zostawało-a to idzie naprawdę szybciutko.
pozdrawiam serdecznie!
Durszlak.pl